Data modyfikacji:

Jak dobrać olej do sałatki?

Autor: Sylwia Stwora

Komponując kolorowe mieszanki z warzyw, owoców, mięsa, serów czy ziaren, najczęściej wzbogacamy je sosami sałatkowymi. Jednak, aby ten dodatek do sałatki miał dobrą i smaczną konsystencję należy dobrać do niego odpowiedni olej.

Oleje roślinne to baza większości sosów sałatkowych, zwłaszcza tych stanowiących gotowe kompozycje, które wystarczy zmieszać z nim i niekiedy również niewielką ilością wody. Pozyskuje się je z różnego rodzaju nasion, miąższu, kiełków czy ziaren, przez co na rynku mamy do wyboru całą gamę smaków. Mogą mieć formę rafinowaną, która pozwala na wykorzystanie w wysokich temperaturach lub być tłoczone na zimno, które dzięki braku oczyszczania, zachowują wysokie walory prozdrowotne. Jednocześnie, jak sama nazwa procesu wytwarzania wskazuje, mogą być jedynie stosowane do dań na zimno. Doskonale sprawdzą się więc przy różnego typu sałatkach.

Najczęściej goszcząca w naszych kuchniach oliwa z oliwek extra vergin w złotozielonym kolorze i delikatnie pikantnym smaku to doskonała baza dla sałatki greckiej oraz Caprese, czyli kompozycji z pomidorów, sera mozzarella i liści świeżej bazylii. Nadaje się również do mieszanek z mięsem oraz z dodatkiem ryżu, kasz i makaronów. Jej smak dodatkowo podkreślą aromatyczne dodatki w postaci świeżych ziół, np. rozmarynu, oregano, tymianku, bazylii, itp.

Olej lniany, wytwarzany z siemienia lnianego spokojnie można dodać do sałatek, których bazą są gotowane, ale przestudzone warzywa oraz owoce typu pomarańcze, grejpfrut, truskawki czy twarożki. Olej z dzikiej róży, łagodnego, słodkawego i specyficznego smaku, doda wykwintnego charakteru sałatkom, do których dorzuciliśmy sery oraz stworzonym z owoców, np. cytrusowych. Z serami świetnie skomponuje się również olej makowy, a jeśli w sałatce mamy owoce morza to warto dolać łyżeczkę oleju ryżowego. Sałatka z kurczakiem czy indykiem zyska dodatkowe walory dzięki olejowi z migdałów.

Rodzaj oleju dodanego do lekkiego posiłku może być również uzależniony od typu sałaty, do której go dodamy. Sałaty lollo, czyli te z pokarbowanymi liśćmi w kolorze zielonym lub bordowym oraz sałata lodowa najlepiej komponują się z oliwą z oliwek. Z kolei roszponka stworzy świetny duet z olejem lnianym oraz olejem z orzechów laskowych czy arachidowych. Ostatnie dwa można też połączyć z sałatą dębolistną.

suplementy dla wegetarian

Jakie suplementy dla wegetarian wybrać?

2022-04-04
Warunkiem każdej diety, także i wegetariańskiej, powinno być to, aby była odpowiednio zbilansowana. Czy suplementy dla wegetarian są w tym pomocne? Sprawdź!
Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie. Przepisy ze zdjęciami

2021-12-01
Święta Bożego Narodzenia to czas odpoczynku, uśmiechu, bliskości, ale także moment wielu kulinarnych popisów. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, po tradycyjnym barszczu i karpiu podaj pyszny deser w postaci dobrego ciasta. Zastanawiasz się, jakie ciasta na Boże Narodzenie upiec tym razem, aby pozytywnie zaskoczyć rodzinę? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi! Przepisy na ciasta będą łatwe i proste w przygotowaniu. Sprawdź nasze pomysły na wigilijne przepisy na bożonarodzeniowe placki.
Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

2021-05-12
To, jak wiele znaczy dla mnie mama staram się okazywać nie tylko od święta. Nie zmienia to faktu, że 26 maja jest dniem, który zawsze spędzamy wspólnie, a ja ro...
Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

2020-12-01
Jeśli znajdą się osoby, które nie lubią pierogów, to z całą pewnością można policzyć je na palcach jednej ręki. Tym bardziej, jeśli chodzi o pyszne, świąteczne ...
ryż basmati

Czy ryż basmati jest zdrowy? Ile ma kalorii? Właściwości ryżu basmati

2020-05-23
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na całym świecie. Duży wybór gatunków tego zboża sprawia, że każdy bez problemu znajdzie ten idealnie dopasowany do indywidualnej diety. Jedną ze sławniejszych odmian jest ryż basmati. Jakie są jego właściwości odżywcze i jak wykorzystać go w kuchni?
tapioka

Tapioka – gdzie kupić?

2020-05-21
Tapioka to nic innego jak kasza wyrabiana z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jakie właściwości ma tapioka oraz gdzie ją kupić? Sprawdź!