Data publikacji:

Fit przepisy na Wielkanoc

Baby, ach te wielkanocne baby, serniki, opływające lukrem kolorowe mazurki, na których widok cieknie ślinka, aromatyczne żury z tłustymi kiełbaskami... Czy wielkanocne przepisy mogą być zdrowsze? Jak nie przytyć w czasie świąt! Skorzystaj z naszych porad.

Zdrowe przepisy na Wielkanoc?

Tak! To możliwe. Część wielkanocnych potrawy składa się w gruncie rzeczy z pełnych wartościowych składników produktów. Wielkanocny gość honorowy, czyli jajko to bogate źródło witamin A,E,D oraz tych z grupy B, a także wielu składników mineralnych: fosforu, wapnia, sodu czy potasu. Samo zdrowie! Wiele znakomitych fit przepisów na Wielkanoc można znaleźć w książkach kucharskich np. „Wielkanoc ze smakiem” Magdy Gessler czy „Inspiracje na Wielkanoc” Joanny Góźdź.

Sałatka jarzynowa

Gwarantujemy, że wielkanocne przepisy można przygotować w wersji fit i to bez większych rewolucji. Sałatka jarzynowa - ponadczasowy klasyk - nie musi przecież ociekać majonezem. Możesz ją z powodzeniem zastąpić jogurtem naturalnym. 10 dag sałatki z majonezem to ok. 140 kcal, ta sama porcja z jogurtem to tylko 60 kcal.

Pasztety

Na wielkanocnym stole królują też mięsne pasztety. Warto wypróbować wegetariańską wersję tego wielkanocnego dnia. Pasztety z ciecierzycy z dodatkiem suszonej żurawiny, orzechów włoskich. curry, cynamonu, imbiru zachwyci niejedno podniebienie.

Mazurek

Kiedy podany mazurek w wersji fit z gorzką polewą czekoladową, domowymi powidłami śliwkowymi czy masłem orzechowym udekorowany suszonymi owocami zaskoczy wielu naszych gości. To tradycyjne ciasto wielkanocne można również upiec bez cukru, białej mąki czy jajek. Jeśli jesteśmy tradycjonalistami, zwykłą tuczącą biała mąkę możemy zastąpić zdrową, gryczaną wersją. Zamiast jajek z powodzeniem sprawdzi się zaparzone siemię lniane.

Pascha

Delikatnym, fit deserem jest pascha pełna rodzynek, siekanych orzechów, moreli czy daktyli. Chociaż klasyczny przepis nie jest lekki, można ją „odchudzić”. Dietetyczną wersję tradycyjnej paschy przygotowuje się bez śmietany, jajek, masła i cukru. Co więcej zawiera mnóstwo białka i błonnika pokarmowego. 4 łyżki rodzynek należy zalać gorącą wodą. Odstawić na 10 minut. Pół kilo sera twarogowego dwukrotnie zmielić. Wymieszać z 3 łyżkami miodu, 2 łyżkami soku wyciśniętego z pomarańczy oraz 5 łyżkami jogurtu. Następnie masę wymieszać z 3 łyżkami płatków migdałowych, odsączonymi rodzynkami, dziesięcioma sztukami pokrojonych daktyli oraz 3 łyżkami drobno posiekanej skórki pomarańczowej. Miskę wyłożyć lnianą ściereczkę. Wlać masę. Lekko docisnąć i wyrównać wierzch. Żeby pascha nie wyschła, trzeba delikatnie nakryć ją ściereczką. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie wyłożyć na talerz i świątecznie udekorować bakaliami.

Dekoracja stołu

Warto również zadbać o piękną oprawę wielkanocnego stołu, na którym nasze lekkie, smaczne dania będą się pięknie prezentowały. Na wielkanocnym wyszywanym obrusie ułóżmy wianek z bukszpanu w soczystym zielonym kolorze. Ceramiczne zające, drewniane króliki i inne zawieszki, wiklinowe koszyki, barwne pisanki, serwetki z motywami świątecznymi, bazie czy woskowe świece gwarantują świąteczny nastrój. Warto, aby wielkanocny stół cieszył również piękną dekoracją.

Jak odchudzić Wielkanoc?

Celebracja świąt to nie tylko pięknie spędzone chwile przy suto zastawionym stole wielkanocnym stole. To również czas na spacery. Zabierz rodzinę i dzieciaki, zaopatrz się w dobre, sportowe buty i i łapcie formę także w Wielkanoc. Nie ma co siedzieć za stołem.

Autor: Marta Chowaniec