Data modyfikacji:

Dwoje nie do pary, czyli tych produktów ze sobą nie łącz!

Autor: Paulina

Niektóre pary po prostu nie mają przyszłości... w kuchni! Jakich produktów spożywczych nie łączyć ze sobą? Zobacz, gdzie popełniałaś do tej pory błąd. Chemia od kuchni.

Ogórek z pomidorkiem? A może popołudniowy placek drożdżowy z aromatycznym Earl Grayem? Niektórym zestawom trudno odmówić. Okazuje się jednak, że proste "NIE" będzie w tym wypadku najlepszą decyzją, jaką podejmiesz. Pewne połączenia skazane są bowiem na niepowodzenia. Gorzej - mogą nam zaszkodzić. Sprawdziłyśmy, jakich par pokarmowych należy unikać.

Uwaga: oczywiście sporadyczne zestawienie tych produktów nie zrujnuje nam od razu zdrowia. Należy jednak mieć świadomość procesów zachodzących w trakcie jednoczesnego przetwarzania wybranych pokarmów. EDIT: w związku z pewnymi nieporozumieniami precyzujemy: stosowanie niektórych z tych połączeń jedynie ZWIĘKSZA RYZYKO wystąpienia problemów opisanych w artykule.

Jajka + ziemniaki

Dlaczego?: Ziemniaki zawierają kwasy szczawianowe, które blokują wchłanianie wapnia.

Ziemniaki + masło

Dlaczego?: Tłuszcz powoduje zwiększenie wartości IG potrawy, a to skutkuje rzutami większych dawek insuliny. W dłuższej perspektywie może doprowadzić to do zaburzenia insulinooporności.

Ryby morskie i owoce morza + warzywa krzyżowe (np. brokuł, kapusta)

Dlaczego?: Warzywa kapustne wiążą, a przez to uniemożliwiają wchłanianie jodu zawartego w rybach morskich i owocach morza.

Ryby + tłuszcze bogate w omega-6

Dlaczego?: Nadmiar tłuszczów bogatych w kwasy omega-6 powoduje zaburzenie proporcji miedzy nimi a kwasami omega-3 znajdującymi się w rybach. Przez to obniżamy skuteczność omega-3 (a tych w naszym klimacie nie dostarczamy w wystarczającym stopniu). Więcej na ten temat przeczytasz tutaj.

Świeży ogórek + produkty bogate w wit. C

Dlaczego?: Ogórek zawiera askorbinazę, enzym rozkładający kwas askorbinowy, czyli dobrze znaną nam wit. C. Popularny zestaw ogórek z pomidorem powinien zniknąć z twojej diety.

Sposób na ogórka: żeby zmniejszyć destrukcyjną moc askorbinazy możesz: 1. dodać do sałatki/potrawy octu lub soku z cytryny - minimalizują działanie enzymu, 2. wybrać ogórka kiszonego lub korniszona - enzym został zneutralizowany podczas procesu obróbki, 3. wkroić ogóra bezpośrednio przed jedzeniem - sok ogórka nie będzie pracował wystarczająco długo, żeby uszkodzić wiązania kwasu askorbinowego.

Pomidor + nabiał

Dlaczego?: Zawarte w pomidorze kwasy reagują z wapniem znajdującym się w nabiale (np. serze). W efekcie powstały w ten sposób związek odkłada się w stawach, prowadząc do ich zwyrodnienia i bolesność.

Herbata + cytryna

Dlaczego?: Pod wpływem cytryny glin z listków herbaty przekształca się w szkodliwy dla organizmu, w szczególności układu nerwowego, cytrynian glinu.

Herbata + ciasto drożdżowe

Dlaczego?: Garbniki uwalniane podczas parzenia herbaty blokują przyswajanie witaminy B1, dostarczanej przez drożdże.

Uwaga: niekorzystne działanie herbaty dotyczy przede wszystkim mocnych, intensywnych naparów. Słabsza herbata, która nie zdążyła dobrze naciągnąć, rodzi mniejsze ryzyko wystąpienia tych zjawisk.

Kawa/herbata + nabiał

Dlaczego?: Herbata i kawa zawierają kwasy szczawianowe, które wchodząc w reakcję z wapniem, tworzą szkodliwe dla stawów kwasy szczawianowe. Dodatkowo dochodzi do związania wapnia (czyt. twoje ciało nie wynosi z tego korzyści).

Miód + gorące napoje

Dlaczego?: Dobroczynne składniki zawarte w miodzie ulegają wyniszczeniu pod wpływem wysokich temperatur. W rezultacie wciąż raczysz się cukrami prostymi bez większej wartości odżywczej.

Wino + czerwone mięso

Dlaczego?: Garbniki odpowiedzialne za wytrawną nutę wina utrudniają przyswajanie żelaza. Ponadto blokują wchłanianie białka.

ryż basmati

Czy ryż basmati jest zdrowy? Ile ma kalorii? Właściwości ryżu basmati

2020-05-23
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na całym świecie. Duży wybór gatunków tego zboża sprawia, że każdy bez problemu znajdzie ten idealnie dopasowany do indywidualnej diety. Jedną ze sławniejszych odmian jest ryż basmati. Jakie są jego właściwości odżywcze i jak wykorzystać go w kuchni?
tapioka

Tapioka – gdzie kupić?

2020-05-21
Tapioka to nic innego jak kasza wyrabiana z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jakie właściwości ma tapioka oraz gdzie ją kupić? Sprawdź!
Produkty z niskim indeksem glikemicznym

Dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jak ułożyć jadłospis na tydzień? Jakie produkty i zasady?

2020-02-21
Indeks glikemiczny (IG) jest parametrem, który pozwala na klasyfikowanie produktów spożywczych pod względem ich wpływu na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Kontrola indeksu glikemicznego spożywanych posiłków jest szczególnie ważna dla cukrzyków, jednak coraz częściej zaleca się ją i zdrowym osobom, które chcą cieszyć się smukłą linią i zapobiegać wielu chorobom. Jak powinna wyglądać dieta o niskim indeksie glikemicznym? Sprawdź listę „dozwolonych” oraz „zakazanych” produktów.
Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie. Przepisy ze zdjęciami

2019-12-10
Święta Bożego Narodzenia to czas odpoczynku, uśmiechu, bliskości, ale także moment wielu kulinarnych popisów. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, po tradycyjnym barszczu i karpiu podaj pyszny deser w postaci dobrego ciasta. Zastanawiasz się, jakie ciasta na Boże Narodzenie upiec tym razem, aby pozytywnie zaskoczyć rodzinę? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi! Przepisy na ciasta będą łatwe i proste w przygotowaniu. Sprawdź nasze pomysły na wigilijne przepisy na bożonarodzeniowe placki.
zdrowe ksiązki kucharskie

Zdrowe książki kucharskie – zobacz nasz ranking

2019-11-26
Zdrowe odżywianie to bardzo modny temat, który przyciąga coraz więcej osób. Jednak jak w prosty i szybki sposób zadbać o codzienne posiłki? Sprawdź
zdrowe przekąski

Zdrowe przekąski – pomysły na szybkie przegryzki

2019-10-02
Urządzasz imprezę i chcesz przyrządzić coś szybko oraz zdrowo? A może nie lubisz obiadów na mieście i wolisz wziąć do pracy coś z domu? Sprawdź!