Data modyfikacji:

Domowe mleko roślinne: cz. 2 - mleko ryżowe, migdałowe

Autor: Paulina

Po przerwie wracamy z kolejnymi przepisami na domowe mleko roślinne. W drugiej części przedstawiamy dwa nowe: na mleko ryżowe i uniwersalną recepturę na mleko migdałowe.

Napoje roślinne a la mleko mają wiele zalet. Nie zawierają uczulającej laktozy, są źródłem dobrych składników "zapożyczonych" od bazy, ale przede wszystkim są smaczne! Jak widać było już w pierwszej części artykułu (znajdziesz ją TUTAJ), produkcja zrób-to-sam jest prosta, choć początkowo może wydawać się czasochłonna. Warto jednak pokusić się o eksperyment i na własnej skórze przekonać się, że zdrowa, eko-kuchnia nie musi być straszna.

Potrzebne narzędzia:

  • wysokie naczynie i blender lub malakser
  • gęste sito lub gaza
  • miska
  • drewniana pałka do odciskania.
  • 1. Mleko migdałowe - przepis uniwersalny

    Składniki:

  • 150 g migdałów (najlepiej całych)
  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • woda do zalania orzechów (wrzątek i "kranówka")
  • Migdały zalej wrzątkiem i odstaw je na 10 minut. Odcedź orzechy, ściągnij z nich skórkę (jeśli nie korzystasz z blanszowanych nasion). Zalej je ponownie, tym razem zwykłą kranówką, a następnie pozostaw do namoczenia na 8 godzin.

    Namoczone orzechy odcedź i przełóż do wysokiego naczynia. Wlej 2 szklankami przegotowanej wody i zacznij miksować. Po chwili dodaj pozostałe 2 szklanki i kontynuuj miksowanie. Przelej powstały płyn przez gazę, odciskając resztki z orzechowej papki. Możesz zrobić to za pomocą drewnianej pałki lub metody wykręcania gazy.

    Gotowe mleko przelej do szklanego naczynia i przechowuj w lodówce prze 3 dni.

    Wskazówka: pozostała miazga orzechowa stanowi rewelacyjną bazę do deserów. Miłośnicy wegańskiej kuchni polecają ją m.in. w formie zamiennika serka do serników.

    2. Mleko ryżowe z płatków ryżowych

    Składniki:

  • 1 szklanka płatków ryżowych
  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • woda do namaczania
  • szczypta soli
  • płynny słodzik lub miód (opcjonalnie)
  • Płatki ryżowe zalej przegotowaną wodą do namaczania i odstaw je na 6-8 godzin. Po upływie tego czasu odcedź je i przepłucz wodą. Przełóż płatki do wysokiego naczynia i zalej 4 szklankami wody. Zacznij miksować, w międzyczasie dodając szczyptę soli. Gotowy płyn przecedź przez gazę, odciskając jego resztę z masy ryżowej. Jeśli chcesz, to możesz dosłodzić mleko miodem lub płynnym słodzikiem.

    Mleko ryżowe przelej do szklanego naczynia i przechowuj w lodówce przez 3 dni.

    3. Waniliowe mleko ryżowe z brązowego ryżu

    Składniki:

  • 100 g brązowego ryżu
  • laska wanilii, ew. ekstrakt waniliowy
  • woda do ugotowania ryżu
  • 4-5 szklanek przegotowanej wody
  • Ryż ugotuj z laską wanilii do wchłonięcia przez niego wody (a nawet do rozgotowania). Przełóż go do wysokiego naczynia (pamiętaj o wyciągnięciu laski) i zalej przegotowaną wodą. Następnie zmiksuj całość. Powstały płyn przecedź przez bardzo gęstą gazę, odzyskując również ten z papki.

    Mleko możesz przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce przez 5 dni.

    suplementy dla wegetarian

    Jakie suplementy dla wegetarian wybrać?

    2022-04-04
    Warunkiem każdej diety, także i wegetariańskiej, powinno być to, aby była odpowiednio zbilansowana. Czy suplementy dla wegetarian są w tym pomocne? Sprawdź!
    Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

    Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie. Przepisy ze zdjęciami

    2021-12-01
    Święta Bożego Narodzenia to czas odpoczynku, uśmiechu, bliskości, ale także moment wielu kulinarnych popisów. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, po tradycyjnym barszczu i karpiu podaj pyszny deser w postaci dobrego ciasta. Zastanawiasz się, jakie ciasta na Boże Narodzenie upiec tym razem, aby pozytywnie zaskoczyć rodzinę? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi! Przepisy na ciasta będą łatwe i proste w przygotowaniu. Sprawdź nasze pomysły na wigilijne przepisy na bożonarodzeniowe placki.
    Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

    Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

    2021-05-12
    To, jak wiele znaczy dla mnie mama staram się okazywać nie tylko od święta. Nie zmienia to faktu, że 26 maja jest dniem, który zawsze spędzamy wspólnie, a ja ro...
    Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

    Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

    2020-12-01
    Jeśli znajdą się osoby, które nie lubią pierogów, to z całą pewnością można policzyć je na palcach jednej ręki. Tym bardziej, jeśli chodzi o pyszne, świąteczne ...
    ryż basmati

    Czy ryż basmati jest zdrowy? Ile ma kalorii? Właściwości ryżu basmati

    2020-05-23
    Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na całym świecie. Duży wybór gatunków tego zboża sprawia, że każdy bez problemu znajdzie ten idealnie dopasowany do indywidualnej diety. Jedną ze sławniejszych odmian jest ryż basmati. Jakie są jego właściwości odżywcze i jak wykorzystać go w kuchni?
    tapioka

    Tapioka – gdzie kupić?

    2020-05-21
    Tapioka to nic innego jak kasza wyrabiana z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jakie właściwości ma tapioka oraz gdzie ją kupić? Sprawdź!