Czego lepiej nie jeść przed snem?
Na zły wizerunek ostatniego posiłku mają wpływ często popełniane dietetyczne grzeszki. W końcu kto choć raz nie zasiadł wieczorem przed telewizorem z paczką chipsów? Oto produkty, których przed pójściem spać zdecydowanie lepiej unikać.
Jedzenie przed snem może zrujnować marzenia o smukłej sylwetce, jeśli wieczorne posiłki składają się z niskiej jakości produktów, takich jak dania typu fast food czy zupy błyskawiczne. To źródła utwardzonych tłuszczy oraz prostych węglowodanów, które, mówiąc wprost, powodują tycie – i to o każdej porze dnia. Oczywiście, wieczorem nie powinno się sięgać również po chipsy i wszelkiego rodzaju słodycze.
- Produkty z dużą zawartością tłuszczu
Wieczorem warto unikać tłustych dań – w nocy żołądek będzie musiał podjąć znacznie większy wysiłek, by je strawić. Uważaj także z awokado i wszelkiego rodzaju orzechami – one także zawierają sporo tłuszczy.
Wieczorami niewskazane jest również jedzenie owoców. Choć banan czy grejpfrut na noc mogą wydawać się zdrowymi przekąskami, należy pamiętać, że są to źródła prostych cukrów, w tym fruktozy. Wywołują szybki wzrost oraz równie szybki spadek poziomu insuliny, co może spowodować chęć dalszego podjadania.
Warto wspomnieć również o nocnych napojach. Najlepszym dodatkiem do kolacji okaże się woda lub ziołowa herbata o właściwościach wyciszających, na przykład z melisy. Zielona herbata na noc? Lepiej nie. Znajdziesz w niej teinę, czyli odpowiednik kofeiny, który utrudni ci zaśnięcie.
Co jeść na noc? Podsumowanie
- Twoja kolacja powinna być skomponowana z węglowodanów złożonych, warzyw oraz białka. Unikaj tłuszczu i cukrów prostych.
- Jedz kolację nie później niż 2 godziny przed snem. Dzięki temu zaśniesz łatwiej.
- Unikaj produktów o działaniu pobudzających – kawy, herbaty, czekolady.
- Zadbaj o to, by ostatni posiłek nie był zbyt obfity. Wieczorem nie warto się objadać.
Nie warto rezygnować z kolacji – ta dobrze skomponowana, wesprze organizm w nocnej regeneracji i zapobiegnie napadom głodu. Pamiętaj, że kolacja powinna bazować na lekkostrawnych produktach wysokiej jakości.