Topinambur, nazywany także słonecznikiem bulwiastym czy karczochem jerozolimskim to roślina z rodziny astrowatych, pochodząca z Ameryki Północnej. W Europie pojawiła się w okresie odkryć geograficznych, wiadomo jednak, że Indianie wykorzystywali jej wyjątkowe właściwości już znacznie wcześniej.
Powodem, dla którego warto włączyć topinambur w swoje menu jest niewątpliwie ogromna ilość minerałów i witamin w nim zawarta. W roślinie tej znajdziemy m.in. duże ilości potasu, fosforu i magnezu, a także żelazo, wapń i sód. Topinambur jest bogaty w witaminę C, kwas foliowy, a dodatkowo również w niacynę, tiaminę oraz witaminy K, A, E oraz B6.
Słonecznik bulwiasty pojawił się w Polsce w połowie XVIII wieku i od tamtej pory jest niezwykle ceniony za prozdrowotne cechy, z których skorzystać może właściwie każdy z nas. Udowodniono, że topinambur jest w stanie łagodzić zarówno niewielkie dolegliwości, jak i zapobiegać poważnym chorobom. Spożywając tę roślinę możemy liczyć m.in. na:
Topinambur możemy wykorzystywać w kuchni na różne sposoby, dzięki jego uniwersalnemu smakowi, przypominającemu lekko słodkie orzechy brazylijskie. Bulwy możemy gotować, piec, smażyć, a także spożywać w wersji surowej, np. jako dodatek do sałatek. Topinambur nadaje się także idealnie jako dodatek do zup.
Próbowaliście już topinambura? A może macie własne, ciekawe przepisy na dania z nim w roli głównej?
Świeży topinambur oraz przetwory z jego zawartością znajdziesz tutaj