Data modyfikacji:

Alfabet zdrowia: cukinia

Autor: Kasia

Cukinia jest jednym z ulubionych i często wybieranych warzyw w naszej kuchni. Wynika to z delikatnego smaku, rozpływającej się konsystencji oraz mnogości zastosowań jej w różnych potrawach. Cukinię możemy przygotować na wiele sposób, a do tego jest bardzo zdrowa i małokaloryczna. Przedstawiamy jej właściwości.

Cukinia, zamiennie nazywana kabaczkiem, należy do warzyw dyniowatych. Pochodzi z Włoch, ale z powodzeniem możemy ją uprawiać w polskich ogródkach. Może być zielona, żółta lub też  w paski. Najlepsza jest wtedy, gdy osiągnie długość 15-20 cm. Cukinię jemy na surowo, smażoną, grillowaną lub gotowaną. Z tego smacznego warzywa przyrządzimy kremowe zupy, leczo, tartę, placki, sosy czy zapiekanki. Jadalne są także kwiaty cukinii, które smażymy w cieście naleśnikowym.

Źródło: flickr.com/ ccharmon

Właściwości cukinii

Delikatny smak warzywa idzie w parze z jej lekkostrawnością. Cukinia zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może podawana już półrocznym maluchom. Wszystko to za sprawą miękkiej konsystencji, substancji odżywczych oraz łatwości trawienia.

Kabaczek to także idealne warzywo dla osób na diecie lub dbających o zawartość talerza. Można bez obaw jeść ją w dużych ilościach, ponieważ w 100 g znajdziemy jedynie 16 kcal. Oczywiście mówimy o cukinii jedzonej na surowo, ugotowanej, pieczonej lub zgrillowanej bez tłuszczu.

Jak ją jeść?

Po pierwsze – na surowo! Szczególnie młode warzywa, myjemy, kroimy w talarki lub paseczki i jemy jako zdrową przekąskę. Możemy przyrządzić do tego czosnkowy lub pomidorowy dip na bazie jogurtu naturalnego. Cukinia nadaje się do smażenia, duszenia czy marynowania. Można przyrządzić z niej, np. pyszne danie jednogarnkowe, ratatouille, a nawet ciasto. Warzywo możemy kroić w plastry, słupki, zetrzeć na tarce lub też za pomocą specjalnego urządzenia skręcić na spiralki.

Jednym z najciekawszych wersji cukinii są jej smażone kwiaty. Najlepiej zrywać je wprost z ogrodu – swojego lub zaprzyjaźnionej sąsiadki, gdyż ciężko znaleźć je w polskich sklepach. Młode, świeże kwiaty smażymy w cieśnie naleśnikowym puste lub nadziewane. Możemy jeść je na słono oraz na słodko. Oprócz walorów smakowych, również pięknie prezentują się na talerzu.

Więcej artykułów z serii „Alfabet Zdrowia” znajdziesz TUTAJ.

blender

Prezenty dla dbających o siebie

2022-12-11
Lubicie przydatne gadżety? Zobaczcie nasze propozycje użytecznych prezentów, które przydadzą się osobom dbającym o siebie!Jogurtownik SeverinJogurty zrobione sa...
Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie. Przepisy ze zdjęciami

2022-12-08
Święta Bożego Narodzenia to czas odpoczynku, uśmiechu, bliskości, ale także moment wielu kulinarnych popisów. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, po tradycyjnym barszczu i karpiu podaj pyszny deser w postaci dobrego ciasta. Zastanawiasz się, jakie ciasta na Boże Narodzenie upiec tym razem, aby pozytywnie zaskoczyć rodzinę? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi! Przepisy na ciasta będą łatwe i proste w przygotowaniu. Sprawdź nasze pomysły na wigilijne przepisy na bożonarodzeniowe placki.
suplementy dla wegetarian

Jakie suplementy dla wegetarian wybrać?

2022-04-04
Warunkiem każdej diety, także i wegetariańskiej, powinno być to, aby była odpowiednio zbilansowana. Czy suplementy dla wegetarian są w tym pomocne? Sprawdź!
Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

2021-05-12
To, jak wiele znaczy dla mnie mama staram się okazywać nie tylko od święta. Nie zmienia to faktu, że 26 maja jest dniem, który zawsze spędzamy wspólnie, a ja ro...
Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

2020-12-01
Jeśli znajdą się osoby, które nie lubią pierogów, to z całą pewnością można policzyć je na palcach jednej ręki. Tym bardziej, jeśli chodzi o pyszne, świąteczne ...
zdrowe ksiązki kucharskie

Zdrowe książki kucharskie – zobacz nasz ranking

2019-11-26
Zdrowe odżywianie to bardzo modny temat, który przyciąga coraz więcej osób. Jednak jak w prosty i szybki sposób zadbać o codzienne posiłki? Sprawdź