Data publikacji:

3 pomysły na sałatki z truskawkami

Autor: Joanna Stanuch

Sezon truskawkowy tuż tuż! Czy któryś z owoców może bardziej kojarzyć się z beztroskim latem? Większość z was słysząc „truskawka” zapewne myśli o słodkim deserze. Dziś udowodnię wam, że z tymi pysznymi owocami możemy przygotować także sycącą, zdrową sałatkę… niekoniecznie owocową.

Pomysł 1: sałatka z truskawkami, mozarellą i awokado

Składniki:

  • 150g truskawek
  • 1 duże awokado
  • 200g mozarelli
  • 1/3 główki lodowej sałaty
  • Garść ulubionych orzechów (polecam włoskie)
  • Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Przygotowanie:

  • O prostszą sałatkę naprawdę trudno. Sałatę myjemy, kroimy, układamy na talerzykach. Dokładamy pokrojoną mozarellę, awokado, oraz truskawki. Sałatkę doprawiamy do smaku – solą, pieprzem i bazylią.
  • Sos przygotowujemy tuż przed podaniem – mieszamy wszystkie składniki, a następnie polewamy sałatkę. Na wierzch sypiemy garść ulubionych orzeszków.
  • Pomysł 2: sałatka z truskawkami, pomarańczą i octem balsamicznym

    Składniki:

  • 300g truskawek
  • Starta skórka z ½ pomarańczy
  • Sok z ½ pomarańczy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Przygotowanie:

    Pokrojone i umyte truskawki wkładamy do miski, a następnie dodajemy do nich startą skórkę pomarańczy, sok oraz ocet balsamiczny. Doprawiamy do smaku. Sałatkę najlepiej podać po jej godzinnym pobycie w lodówce, ponownie z ulubionymi orzechami lub dodatkiem sera feta.

    Pomysł 3: truskawki ze szpinakiem i gorgonzolą

    Składniki:

  • 150g truskawek
  • Garść szpinaku baby
  • Kilka suszonych pomidorów
  • 50g sera gorgonzola
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Przygotowanie:

  • Truskawki i szpinak myjemy, a następnie kroimy. Mieszamy  z rozdrobnioną gorgonzolą oraz pomidorami.
  • Oliwę, sok z cytryny i miód mieszamy, a następnie polewamy naszą sałatkę. Smacznego! :)