Data modyfikacji:

12 potraw wigilijnych: kutia w wersji FIT z bakaliami i pęczakiem

Autor: Paulina

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć słodkich deserów. Pośród 12 tradycyjnych potraw znajduje się więc także kutia – przysmak, który osładza wigilijny wieczór. Podpowiadamy, jak przyrządzić zdrową i pyszną kutię z pęczakiem i bakaliami.

W tradycyjnej wersji na tę kresową potrawę składają się pszenica, mak, suszone owoce, miód oraz orzechy. My proponujemy zastąpić pszenicę pęczakiem. Pęczak to najstarsza i jednocześnie najzdrowsza wersją kaszy jęczmiennej. Jest bogatym źródłem błonnika i węglowodanów, wzmacnia jelita, żołądek i trzustkę, z racji tego, że jest najmniej rozdrobniony posiada wiele minerałów i witamin. Dlatego będzie idealnym i zdrowym składnikiem świątecznej kutii.

Przepis na kutię z pęczakiem

Wprawdzie porcja kutii jest kaloryczna, ale podczas wigilijnej wieczerzy możemy sobie nieco pofolgować. Biorąc pod uwagę jakość składników (miód, bakalie) możemy z powodzeniem stwierdzić, że to jedna ze zdrowszych potraw wigilijnych. Najważniejsze, to zachować umiar. Proponujemy także, oprócz zastąpienia pszenicy pęczakiem, zrezygnować z dodawania śmietanki i likieru amaretto, a zamiast tego dosłodzić potrawę stewią lub ksylitolem i użyć aromatu migdałowego.

Sprawdź oferty stewii i wybierz najlepszą na Ceneo! - KLIK

Składniki:

  • 100 g ziaren pęczaku (przed gotowaniem)
  • 150 g maku
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonych owoców namoczonych w wodzie (rodzynki, morele, śliwki)
  • 30 g suszonych daktyli
  • 3 łyżeczki miodu
  • 50 g masła
  • aromat migdałowy (kilka kropel)
  • Sposób przygotowania:

  • Mak wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
  • Kaszę pęczak płuczemy ciepłą wodą i gotujemy w jednej szklance osolonej wody. Kiedy kasza wchłonie połowę objętości wody, zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 20 minut do przestudzenia.
  • Ostudzony mak mielimy maszynką, około 2-3 razy. Pamiętajmy, że mak musi być zimny, w przeciwnym razie może spowodować przegrzanie maszynki do mielenia!
  • Masę makową łączymy z ugotowanym i przestudzonym pęczakiem.
  • Do powstałej masy dodajemy bakalie, masło i miód. Dosładzamy stewią lub ksylitolem. Do kutii dodajemy także kilka kropel aromatu migdałowego.
  • Gotową kutię przekładamy do półmiska i odstawiamy do przestudzenia. Smacznego!
  • Duży wybór naczyń w wersji świątecznej znajdziesz TUTAJ.

    Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

    Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

    2021-05-12
    To, jak wiele znaczy dla mnie mama staram się okazywać nie tylko od święta. Nie zmienia to faktu, że 26 maja jest dniem, który zawsze spędzamy wspólnie, a ja ro...
    Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

    Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie. Przepisy ze zdjęciami

    2020-12-18
    Święta Bożego Narodzenia to czas odpoczynku, uśmiechu, bliskości, ale także moment wielu kulinarnych popisów. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, po tradycyjnym barszczu i karpiu podaj pyszny deser w postaci dobrego ciasta. Zastanawiasz się, jakie ciasta na Boże Narodzenie upiec tym razem, aby pozytywnie zaskoczyć rodzinę? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi! Przepisy na ciasta będą łatwe i proste w przygotowaniu. Sprawdź nasze pomysły na wigilijne przepisy na bożonarodzeniowe placki.
    Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

    Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

    2020-12-01
    Jeśli znajdą się osoby, które nie lubią pierogów, to z całą pewnością można policzyć je na palcach jednej ręki. Tym bardziej, jeśli chodzi o pyszne, świąteczne ...
    ryż basmati

    Czy ryż basmati jest zdrowy? Ile ma kalorii? Właściwości ryżu basmati

    2020-05-23
    Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na całym świecie. Duży wybór gatunków tego zboża sprawia, że każdy bez problemu znajdzie ten idealnie dopasowany do indywidualnej diety. Jedną ze sławniejszych odmian jest ryż basmati. Jakie są jego właściwości odżywcze i jak wykorzystać go w kuchni?
    tapioka

    Tapioka – gdzie kupić?

    2020-05-21
    Tapioka to nic innego jak kasza wyrabiana z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jakie właściwości ma tapioka oraz gdzie ją kupić? Sprawdź!
    Produkty z niskim indeksem glikemicznym

    Dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jak ułożyć jadłospis na tydzień? Jakie produkty i zasady?

    2020-02-21
    Indeks glikemiczny (IG) jest parametrem, który pozwala na klasyfikowanie produktów spożywczych pod względem ich wpływu na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Kontrola indeksu glikemicznego spożywanych posiłków jest szczególnie ważna dla cukrzyków, jednak coraz częściej zaleca się ją i zdrowym osobom, które chcą cieszyć się smukłą linią i zapobiegać wielu chorobom. Jak powinna wyglądać dieta o niskim indeksie glikemicznym? Sprawdź listę „dozwolonych” oraz „zakazanych” produktów.