Data publikacji:

12 potraw wigilijnych: kutia w wersji FIT z bakaliami i pęczakiem

Autor: Paulina

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć słodkich deserów. Pośród 12 tradycyjnych potraw znajduje się więc także kutia – przysmak, który osładza wigilijny wieczór. Podpowiadamy, jak przyrządzić zdrową i pyszną kutię z pęczakiem i bakaliami.

W tradycyjnej wersji na tę kresową potrawę składają się pszenica, mak, suszone owoce, miód oraz orzechy. My proponujemy zastąpić pszenicę pęczakiem. Pęczak to najstarsza i jednocześnie najzdrowsza wersją kaszy jęczmiennej. Jest bogatym źródłem błonnika i węglowodanów, wzmacnia jelita, żołądek i trzustkę, z racji tego, że jest najmniej rozdrobniony posiada wiele minerałów i witamin. Dlatego będzie idealnym i zdrowym składnikiem świątecznej kutii.

Przepis na kutię z pęczakiem

Wprawdzie porcja kutii jest kaloryczna, ale podczas wigilijnej wieczerzy możemy sobie nieco pofolgować. Biorąc pod uwagę jakość składników (miód, bakalie) możemy z powodzeniem stwierdzić, że to jedna ze zdrowszych potraw wigilijnych. Najważniejsze, to zachować umiar. Proponujemy także, oprócz zastąpienia pszenicy pęczakiem, zrezygnować z dodawania śmietanki i likieru amaretto, a zamiast tego dosłodzić potrawę stewią lub ksylitolem i użyć aromatu migdałowego.

Sprawdź oferty stewii i wybierz najlepszą na Ceneo! - KLIK

Składniki:

  • 100 g ziaren pęczaku (przed gotowaniem)
  • 150 g maku
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonych owoców namoczonych w wodzie (rodzynki, morele, śliwki)
  • 30 g suszonych daktyli
  • 3 łyżeczki miodu
  • 50 g masła
  • aromat migdałowy (kilka kropel)
  • Sposób przygotowania:

  • Mak wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
  • Kaszę pęczak płuczemy ciepłą wodą i gotujemy w jednej szklance osolonej wody. Kiedy kasza wchłonie połowę objętości wody, zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 20 minut do przestudzenia.
  • Ostudzony mak mielimy maszynką, około 2-3 razy. Pamiętajmy, że mak musi być zimny, w przeciwnym razie może spowodować przegrzanie maszynki do mielenia!
  • Masę makową łączymy z ugotowanym i przestudzonym pęczakiem.
  • Do powstałej masy dodajemy bakalie, masło i miód. Dosładzamy stewią lub ksylitolem. Do kutii dodajemy także kilka kropel aromatu migdałowego.
  • Gotową kutię przekładamy do półmiska i odstawiamy do przestudzenia. Smacznego!
  • Duży wybór naczyń w wersji świątecznej znajdziesz TUTAJ.