Żywienie

Naukowcy stale pracują nad wynalezieniem diety-cud, która pozwoli zrzucić zbędne kilogramy przy minimalnym wysiłku. Ostatnim głośnym pomysłem była dieta...

Przyjęło się, że aby zachować dobry stan zdrowia i prawidłową wagę, należy unikać, a najlepiej całkiem zrezygnować z napojów gazowanych. Są one...

Pizza w ramach cheat day może być nieco mniejszym, ale przede wszystkim zdrowszym grzeszkiem. Poznaj dwa przepisy na włoski przysmak w wersji...

Chcesz schudnąć na wiosnę? Często chorujesz i chciałabyś podnieść odporność? A może zależy Ci na zmianie diety na zdrowszą? Niezależnie...

Niewłaściwe przechowywanie owoców i warzyw może doprowadzić do utraty wielu cennych składników odżywczych. Często wydaje nam się, że schowane...

Czy słyszeliście o endywii? To zielone warzywo jest bombą witamin, potasu oraz łatwo przyswajalnego białka. Dzisiaj w Alfabecie Zdrowia opowiemy więcej...

Prażona ciecierzyca to zdrowa alternatywa dla popcornu i chipsów – przekąska bez glutenu, laktozy i konserwantów. Sprawdźmy zatem, jakie są jej wartości...

Ogórki kiszone są nam bardzo dobrze znane. Możemy je jeść samodzielnie, jako dodatek do kanapek, surówek czy też zupy ogórkowej. Proces kwaszenia...

Dorsz jest jedną z najzdrowszych ryb morskich i zdecydowanie nie powinno zabraknąć go w naszej diecie. Obok delikatnego, lekko słodkiego smaku to cenne...

Cukinia jest jednym z ulubionych i często wybieranych warzyw w naszej kuchni. Wynika to z delikatnego smaku, rozpływającej się konsystencji oraz mnogości...