Data publikacji:

Czy jajka są zdrowe? Jajka a zdrowie

W temacie jedzenia jajek panuje wiele mitów i sprzecznych opinii. Choć niektórzy twierdzą, że podnoszą one cholesterol, w gruncie rzeczy mają bardzo wiele wartości odżywczych. Czy jajka są zdrowe? Dlaczego warto je jeść? Sprawdź w artykule!

jajka

Jajka a zdrowie – właściwości jajek

Jajka – zdrowe czy niezdrowe? Pytanie to zadaje sobie wiele osób. Jeszcze kilkanaście lat temu uważano, że nie powinno się jeść więcej niż 2-3 jajka tygodniowo. Produkt ten miał podnosić poziom złego cholesterolu i negatywnie działać na zdrowie. Obecnie jednak pogląd ten odchodzi już do lamusa. Naukowcy i lekarze mówią o właściwościach prozdrowotnych jajek i o tym, dlaczego warto włączyć je do codziennej diety.

Jajka stanowią doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Zawierają komplet aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto mają w sobie mnóstwo witamin – A, D, E, K, a także witamin z grupy B. Zawierają również cenne składniki mineralne, np. żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez oraz beta karoten i luteinę.

Wbrew niektórym powszechnie krążącym opiniom, prawdą jest, że jajka zawierają głównie dobre, nienasycone kwasy tłuszczowe, np. omega-3 i omega-6. Jedna sztuka zawiera ok. 80-100 kcal w zależności od rozmiaru. Dlatego zdrowe jajka można spożywać również na diecie – byle z umiarem… i bez majonezu.

Czy jajka są zdrowe? Zdecydowanie tak. Jak pokazują badania, mogą one zmniejszać ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 2. Ponadto, dzięki zawartości cennych witamin i minerałów, przeciwdziałają niedoborom składników odżywczych na diecie, dodają energii i są naprawdę pyszne.

Czy jajka są zdrowe? Jajka a cholesterol

Czy jajka podnoszą cholesterol? Dyskusje na ten temat toczone są od wielu lat. Obecnie uważa się, że spożycie jajek nie zwiększa poziomu złego cholesterolu. Zawierają one bowiem wiele cennych składników, a także dobre kwasy tłuszczowe. Należy jednak uważać na to, w jaki sposób podaje się jajka. Zdecydowanie nie polecamy serwowania jaj z bekonem. Ponadto zamiast smażenia, wybierz gotowanie lub pieczenie w kokilkach.

Jajka a zdrowie – zwróć uwagę na pochodzenie

Najzdrowsze jajka to te pochodzące od kur z wolnego wybiegu. Jak je odnaleźć? Jaja od „szczęśliwych kurek” mają na skorupce cyfrę 0. Najgorsze jajka to te z cyfrą 3, które pochodzą od ptaków trzymanych w klatkach. Zdecydowanie polecamy „zerówki”, które są zdrowsze, smaczniejsze, a przy ich chowie nie cierpi żadna kura.

Jajka z dwoma żółtkami – czy są zdrowe?

Czy jajka z podwójnym żółtkiem są zdrowe? Generalnie tak, jednak warto pamiętać o tym, że zawierają one dwukrotnie więcej tłuszczu. Nie powinny ich więc spożywać osoby na diecie, z chorobami trzustki czy wątroby.

Czy surowe jajka są zdrowe?

Zastanawiasz się, czy surowe jajka są zdrowe? Choć niektórzy twierdzą, że w takiej postaci zawierają najwięcej cennych składników odżywczych, nie jest to prawdą. Podczas obróbki termicznej jajka tracą zaledwie ułamek swojej wartości. Surowe jajka mogą natomiast zawierać salmonellę – niebezpieczną bakterię wywołującą zakażenia układu pokarmowego. Zdecydowanie polecamy jeść jaja po obróbce termicznej. Jeśli natomiast potrzebujesz surowego jaja (np. do deseru), koniecznie sparz jego skorupkę wrzątkiem.

Zdrowe jajka – jak jeść?

Jajka są najzdrowsze w najprostszej postaci – ugotowane na twardo, na miękko, w koszulce lub upieczone w kokilce. Zrezygnuj ze smażenia ich na smalcu czy na maśle oraz dodatku boczku i majonezu. Są nie tylko zdrowsze, ale też bardziej dietetyczne. Będziesz lepiej się czuć, a ponadto łatwiej zgubisz nadprogramowe kilogramy!