By

Tęsknicie za latem i pysznymi lodami, które przynoszą ulgę nawet w największe upały? Założę się, że gdyby nie tablica Mendelejewa, jaką znajdziemy w większości sklepowych lodów, większość z nas zajadałaby się nimi bez wyrzutów sumienia. Mam dla was dobrą wiadomość – to możliwe! Każdy z nas może przygotować ulubione lody w zdrowej wersji i to bez specjalistycznych sprzętów kuchennych. Dziś przedstawię wam moje dwa, ulubione przepisy na chłodne desery.

Opcja 1: lody bananowo-czekoladowe

Przepyszna, słodka przekąska, która wywoła efekt „wow” na każdej imprezie. Gwarantuję, że nie umywają się do niej żadne „gotowce”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany (wcześniej głęboko zamrożone)
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonej laski wanilii
  • 1/3 szklanki wiórków z gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Banany łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy je wraz z syropem klonowym, ekstraktem z wanilii, cynamonem i zmieloną laską wanilii do blendera. Rozdrabniamy na największej mocy urządzenia, aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
  2. Masę przelewamy do miski. Dodajemy startą, gorzką czekoladę i dokładnie mieszamy.
  3. Nasze lody wstawiamy do zamrażalki na kilka godzin. Po tym czasie będą idealne do schrupania :)

Opcja 2: sorbet truskawkowy

Co może być lepszego od orzeźwiającego sorbetu w upalny dzień? Dodatkowo, truskawkowy deser to prawdziwa bomba witaminowa!

 

779977265_7b6809e1a7_b

 

Składniki:

  • 1,3 kg dojrzałych truskawek
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

    1. Dokładnie umyj i obierz owoce. Banany pokrój na kilka mniejszych kawałków.
    2. Zmiksuj truskawki w blenderze na gładką masę. Dla ułatwienia, możesz dodać do nich odrobinę wody.
    3. Wrzuć do blendera banany oraz miód, ponownie zblenduj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
    4. Masę przelej do miseczki i wstaw do zamrażalki, najlepiej na całą noc.
    5. Po wyjęciu sorbetu z zamrażalki, tuż przed podaniem, delikatnie zmiksuj go ponownie – dzięki temu, nasz deser zyska przyjemniejszą konsystencję. Podawaj z ulubionymi dodatkami – na przykład z listkami mięty czy świeżymi owocami. Smacznego! :)

 


Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Zdrowe, domowe lody bez cukru i śmietany [PRZEPISY]"

Powiadom o
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany

Truskawka wygląda przepysznie! Pomimo, że mam catering od FitMe i w kuchni pojawiam się tylko jak chce zrobić kawę, to chyba skuszę się na te lody <3

Igo, polecam – banalnie proste i niesamowicie pyszne! :)

wpDiscuz