Problemy z dopięciem guzika w spodniach, a może całkowity brak energii mimo świątecznego odpoczynku? To może spotkać każdą z nas. I choć w Wielkanoc nie powinnyśmy nerwowo zerkać na tabele kalorii, pewne zasad zachować warto. Dziś mam dla ciebie parę wskazówek, jak nie przytyć w święta oraz jak zadbać, aby dieta przyczyniła się do odpowiedniego wypoczynku.
Polskie święta nieodzownie wiążą się z tradycyjnymi potrawami, które - choć przepyszne - niekoniecznie dobrze odbijają się na naszej linii. Dziś absolutnie nie zamierzam przekonywać cię, byś zrezygnowała z jajek w majonezie czy ukochanego makowca.
Z drugiej strony, dylemat “jak nie przytyć w Wielkanoc?” nie odgrywa tu największej roli. Sęk w tym, że folgując sobie zbyt bardzo fundujemy sobie nie sowity odpoczynek, a ociężałość i ospałość, przez co po Wielkim Poniedziałku trudno będzie wrócić do pracy. Mam nadzieję, że kilka moich sposobów na zdrowsze Święta Wielkanocne okaże się dla ciebie przydatnych.
Zjedz to, na co masz ochotę - sama uwielbiam tradycyjne dania na Wielkanoc i wiem, jak potrafią kusić. Licz się jednak z tym, że jeden kawałek ciasta za dużo może odbić się na samopoczuciu i formie. Zadbaj o to, by w tą Wielkanoc twój koszyczek zawierał tylko tyle, ile naprawdę potrzebujesz.
Wyznaję zasadę, że odpoczynek także może być aktywny. Oczywiście - możesz nieco “wyluzować” z treningami, jednak nie odpuszczaj aktywności fizycznej. Nawet, jeśli miałaby ona oznaczać zwykły spacer lub 15 minutowy jogging, poczujesz się znacznie lepiej po rodzinnym obiedzie.
Nie ukrywajmy - Wielkanoc to czas czekoladowych zajączków i jajek. Nikt jeszcze nie umarł od kilku słodkości, jednak postaraj się kontrolować to, co jesz w świąteczny weekend. Po upływie świąt może okazać się, że trudno wrócić ci do zdrowych przyzwyczajeń.
Nie spiesząc się podczas jedzenia sprawisz, że szybciej się najesz, a tym samym mniej kalorii sobie zafundujesz. Przed posiłkiem warto wypić szklankę wody, by uzyskać podobny efekt.
Ta zasada powinna obowiązywać nie tylko w święta, jednak warto o niej przypomnieć. Zamiast napychać się do syta, jedz porcje mniejsze, a częstsze. Dzięki temu zapobiegniesz uczuciu przepełnienia i ciężkości, o co nietrudno w okresie świąt.
W świątecznym szaleństwie szczególnie powinnaś pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Pozwoli ci to uregulować pracę metabolizmu, jak i zapobiec wielu problemom żołądkowym, które mogą przydarzyć się przy nadmiernym objadaniu.
Nie odchodząc od tradycji, możesz przygotować dania na Wielkanoc w zdrowszym wydaniu. Być może warto zamienić majonez do jajek na lekki, domowej roboty sos? A może zamiast ziemniaków gotowanych w wodzie podasz te z parowaru lub pieczone? Przy domowych wypiekach ogranicz biały cukier kosztem zdrowszych zamienników.
Mam dla ciebie kilka pomysłów, jak możesz odchudzić swój stół Wielkanocny. Gwarantuję, że małe zmiany nie wpływają negatywnie na smak potraw - nadal są wyśmienite! Oto moje propozycje na wielkanocne dania z jajkami.
Jajka w majonezie to jedna z typowo polskich, wielkanocnych przekąsek. Kto z nas ich nie lubi? Niestety, majonez drastycznie podnosi kaloryczność zdrowych jajek. Na szczęście, nie tak dawno natknęłam się na rewelacyjny przepis na fit majonez. Smakuje wybornie, a przy tym ma jedynie 45 kcal!
Potrzebujesz:
Jak go przygotować? Wszystko wrzuć do blendera… i zmiksuj na gładką masę. Czy może być coś prostszego?
To pomysł idealny na śniadanie! Prosty, pyszny, a na dodatek prezentuje się znakomicie, dzięki czemu możesz zaserwować podobne śniadanie swoim gościom. Możesz do niego wprowadzić dowolne modyfikacje. Mnie zauroczył poniższy przepis:
Potrzebujesz:
Z ugotowanych jajek wydrążamy żółtka i umieszczamy je w misce. Dodajemy do nich ugotowane na parze, starte pieczarki. Dodajemy siekany szczypiorek, jogurt, przyprawiamy. Mieszamy wszystko razem, a następnie nadziewamy połówki jajek. Na sam koniec, ozdabiamy jaja rzeżuchą i pietruszką.
Jeśli chcesz wykorzystać coś innego, niż jajka na twardo, na wielkanocne śniadanie przygotuj pyszny omlet. Polecam połączyć go ze zdrowymi warzywami, które przywołają wiosenną aurę a także sprawią, że danie będzie pełne kolorów.
Potrzebujesz:
Jajka rozbijamy do miski i energicznie mieszamy z przyprawami. Na patelnię pokrytą olejem wrzucamy szparagi i smażymy około 3 minuty. Następnie wlewamy jajka i czekamy, aż się zetną. Na wierzch dodajemy pokrojoną w plastry rzodkiew.
Masz swoje sposoby na to, by przetrwać święta w dobrej formie? A może podzielisz się ze mną swoimi wielkanocnymi przepisami?