Zamienniki cukru

22 września 2016 at 17:59  •  2 Comments

By

Mamy sporo alternatyw dla szkodliwego białego cukru. Bez względu na to czy jesteśmy na diecie czy po prostu staramy się zdrowo odżywiać, warto je poznać i wybrać taką, która będzie dla nas najlepsza.

Jakiś czas temu pisałam o produktach zawierających w sobie spore ilości cukru (możecie o tym przeczytać tutaj). Tym razem będziemy szukać jego najlepszego zamiennika. Mamy naprawdę spory wybór. Inspiracją do tego wpisu był dylemat, który się pojawił podczas robienia bułeczek orkiszowych (przepis znajdziecie tutaj). Szukałam wtedy zamiennika cukru, na którym wyrośnie ciasto drożdżowe. Niestety nie znalazłam takiego, ale dowiedziałam się wiele o zamiennikach cukru i postanowiłam zrobić zestawienie. Wypisałam zalety zamienników, ich pochodzenie, wartość kaloryczną oraz ich indeks glikemiczny.

Miód
Zalety: jest dobrze przyswajany, zawiera między innymi witaminy z grupy B, garbniki oraz składniki mineralne
Pochodzenie: wytwarzany jest przez pszczoły
Wartość kaloryczna: 304
Indeks glikemiczny: 60

Syrop klonowy
Zalety: zawiera składniki mineralne oraz witaminy z grupy B
Pochodzenie: pochodzi z pnia klonu
Wartość kaloryczna: 260
Indeks glikemiczny: 65

Syrop daktylowy
Zalety: zawiera wszystkie wartości zawarte w daktylach, między innymi witaminę E, witaminy z grupy B oraz różne składniki mineralne
Pochodzenie: robiony jest z daktyli
Wartość kaloryczna: 271
Indeks glikemiczny: nie znalazłam dokładnych danych, mówi się, że około 30 – 50
Ksylitol
Zalety: zwiększa przyswajanie wapnia, wzmacnia układ immunologiczny, wykazuje właściwości bakteriobójcze
Pochodzenie: pozyskiwany jest z brzozy
Wartość kaloryczna: 240
Indeks glikemiczny: 8

zamienniki cukru

1. STEVIA SUSSINA SŁODZIK 500 TABLETEK – 10,49zł
2. BIO PLANET SYROP DAKTYLOWY 350G – od 8,85zł
3. BIO PLANET SYROP KLONOWY BIO 250ML – od 27,48zł
4. SANTINI KSYLITOL C CUKIER KRYSTALICZNY 1000G – od 32,40zł
5. HORIZON MELASA TRZCINOWA BIO 450G – od 11,56zł

Stewia
Zalety: zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz minerały, działa moczopędnie oraz bakteriobójczo
Pochodzenie: pochodzi z listków stevii
Wartość kaloryczna: 0
Indeks glikemiczny: 3

Melasa
Zalety: jest źródłem witamin z grupy B i składników mineralnych
Pochodzenie: pozostałość powstająca przy produkcji cukru trzcinowego lub buraczanego
Wartość kaloryczna: 290
Indeks glikemiczny: 70

Nie uwzględniłam w rozpisce syropu z agawy ze względu na sporo kontrowersji wokół niego.
Wszystkie wartości kaloryczne podane są na 100 gramach produktu.
Tabele z indeksem glikemicznym się oczywiście różnią od siebie i możemy gdzieś znaleźć inne wartości.

Warto jeszcze pamiętać o zastępowaniu cukru w deserach owocami suszonymi. Zawierają naturalne cukry, witaminy, minerały oraz błonnik. Możemy więc upiec ciasto z np. rodzynkami, figami, daktylami, morelami czy śliwkami. Mniam!

Czego Wy najchętniej używacie w swojej kuchni zamiast cukru? Macie jakiś ulubiony zamiennik?


Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Zamienniki cukru"

Powiadom o
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany

Erytrytol/Erytrol

Faktycznie, aż dziwne, że autor nic nie napisał o erytrytolu, dlaczego?

wpDiscuz