Zalety gotowania potraw na parze

18 października 2016 at 18:00  •  9 Comments

By

Odkąd posiadam swój parowar, praktycznie niczego nie gotuję już w tradycyjny sposób. Gotowanie na parze to same zalety – jest przede wszystkim szybkie, tanie i do tego bardzo zdrowe. Sprawdźcie, dlaczego jeszcze warto ograniczyć gotowanie potraw w wodzie.

Już ponad rok temu poddałam się zdrowej modzie na gotowanie na parze. Przyznam, że początkowo do zakupu pierwszego, własnego parowaru zachęcały mnie przede wszystkim komfort i szybkość przygotowywania posiłków, jednak po dłuższym czasie ilość zalet płynących z tego rodzaju gotowania pozytywnie mnie zaskoczyła!

Dlaczego warto gotować na parze?

Czy wiecie, że podczas tradycyjnego gotowania potraw w wodzie produkty spożywcze mogą tracić aż do 50% cennych witamin? Najbardziej narażone są na to witaminy rozpuszczalne w wodzie, nieodporne na długotrwale wysokie temperatury, np. witamina C. Nie trzeba już wspominać o tym, że chyba każdej z nas zdarzyło się nieco rozgotować warzywa, wskutek czego nie były tak smaczne, jak planowałyśmy.

Gotowanie na parze rozwiązało wiele moich kulinarnych problemów i dziś praktycznie nie wyobrażam sobie, aby zrezygnować z tej formy przygotowywania posiłków. Niemal całkowicie zrezygnowałam z potraw smażonych, które niegdyś bardzo lubiłam – odkryłam, że po zdrowym ugotowaniu na parze większość mięs może smakować naprawdę wyśmienicie.

Co istotne, gotując na parze:

  • Zachowujemy do 50% więcej cennych witamin;
  • Możemy przygotowywać potrawy bez dodatku tłuszczu
  • Oszczędzamy czas i energię – gotowanie na parze trwa szybciej, jest banalnie proste, a większość urządzeń możemy ustawić na określony czas pracy, dzięki czemu procesu gotowania nie trzeba pilnować;
  • Jedzenie przygotowane na parze jest soczyste, zachowuje ładny kolor
  • Posiłki zatrzymują intensywny smak, dzięki czemu możemy zrezygnować z soli;
  • Kilka potraw możemy przygotować w tym samym czasie;
  • Co wynika z powyższej zalety – mamy zdecydowanie mniej do zmywania 🙂

Czy w ten sposób możemy gotować wszystko?

Gotowanie na parze niemal w ogóle nas nie ogranicza. Możemy ugotować ten sposób praktycznie każdego rodzaju żywność – począwszy od warzyw, poprzez wszelkie mięsa i ryby, aż po jajka, makaron i ryż. Szczególnie gorąco polecam przygotowywać na parze wszelkie mięso drobiowe – sądzę, że ugotowane w tradycyjny sposób nie umywa się do przygotowanego w parowarze.

Jakie urządzenia możemy wybrać?

Poza zwykłym, piętrowym parowarem elektrycznym, możemy zdecydować się na inne urządzenia przeznaczone do gotowania żywności na parze.  Dziś zaproponuję zarówno coś dla kuchennych tradycjonalistek, jak i zwolenniczek technologicznych innowacji 🙂

parowary

  1. KINGHOFF GARNEK NA PARĘ PAROWAR 5L 24 CM, 5 CZ, KH-3320 – OD 112,00
  2. TEFAL VS 4003 – OD 322,00 ZŁ
  3. PHILIPS AVENT PAROWAR I BLENDER 2W1 870/22 – OD 439,00 ZŁ

A czy Wy lubicie gotować na parze? Jeśli tak, jakie dania wychodzą Wam najlepiej? 🙂


Dodaj komentarz

9 komentarzy do "Zalety gotowania potraw na parze"

Powiadom o
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany

Świetny wpis 😉 Sama nie wiem dlaczego w Polsce gotowanie na parze mimo wszystko nie jest jakieś specjalnie popularne 🙁 Przecież takie warzywa są nie tylko smaczne, ale także super zdrowe. Tak trzymaj!

O rany właśnie sobie przypomniałam o moim super sprzęcie w szafce 😎😎😎😎😎 musze koniecznie go wyciągnąć. Dzidiaj będą warzywka na obiadek 😊😊

I bet you and your friend were having a blast :)You both look great!Thank you for your comment and sharing your time at my blog.Candy darc,ngiBenlin

There a other video of Fungal in human Sinus on some victim on bottom of this video on the 2nd line of different videos..I think it better than this one posted..A mushroom garden growing up someones nose.. nasty

kfz versicherung nummer unterdrücken

I feel we on this site who like to call ourselves intelligent basketball fans are too partial to current Lakers. Next year at this time Barnes will be overrated… just you watch… haha

privatkredit von privat menschen

Before he died Andy Warhol was in the process of commissioning a sculptor to do a statue of the boy he loved. When asked why he answered, “Statues do not run away.”Best to all,Will

http://www.cheatcoingenerator.pw/

Kind of blows your theory as they have done some alright work that’s won some awards, but Lowe has been heading for the big ad graveyard for about 5 years now.If your theory is correct though surly the bankers curse will rub off on their city boy neighbours over at Ogilvy who have long been ‚sthitt’ (which strangely is the word verification password Scamp is just asking me to put in…must be a sign?)

If you’re reading this, you’re all set, pardner!

wpDiscuz