By

Rano trudno ci się dobudzić, a w ciągu dnia masz problemy z koncentracją? Odstaw napoje energetyczne – istnieje o wiele zdrowszy sposób na pobudzenie. Wzorem mieszkańców Ameryki Południowej sięgajmy po yerbę mate, która poza dodaniem „kopa” zapewni nam szereg prozdrowotnych korzyści.

Czym właściwie jest yerba mate?

Często spotykam się z określaniem yerby mate mianem herbaty. Tymczasem, napój ten nie ma z nią zbyt wiele wspólnego – przygotowywany jest nie z liści herbacianych, lecz z ostrokrzewu paragwajskiego, przez co yerbę powinniśmy określać raczej mianem ziół. Jej szczególną popularność zauważamy w krajach Ameryki Południowej, gdzie pija się ją niemal tak często, jak herbatę czy kawę.

Rodzaje yerba mate. Którą wybrać?

Przebierając w typach yerby możemy natknąć się na rozmaite, smakowe modyfikacje, na przykład te z dodatkiem owoców czy innych ziół. Zasadniczo jednak wyróżniamy cztery, podstawowe typy tego napoju.

  1. Sin palo – yerba bez gałązek,
  2. Ostada – powstająca z liści pieczonych, o słodkim smaku,
  3. Arbacua – yerba wędzona, o drzewnym aromacie,
  4. Laborada con palo – przygotowywana z gałązkami.

Główną różnicą, jaka zachodzi pomiędzy poszczególnymi typami yerby jest smak. Ostada i Arbacua znajdą zwolenników wśród fanów intensywnych aromatów, zaś dwa pozostałe typy to wybór idealny dla tradycjonalistów, którzy lubią po prostu smak świeżych ziół. Sama należę do miłośników yerby w najsurowszej wersji – z gałązkami.

Jak dobrze zaparzyć yerbę?

Proces ten daleki jest od zwykłego zalania herbaty wodą, niemniej jednak nie ma w nim nic skomplikowanego. Po pierwsze – przyda nam się specjalne naczynie do przygotowywania yerby, zwane matero lub guampa oraz specjalna rurka z sitkiem u dołu (bombila) pozwalająca wygodnie pić wywar.

Naczynia do yerba mate mogą być ceramiczne, drewniane czy też wykonane z surowców zwierzęcych (np. z kopyt). To, jakie naczynie wybierzemy do parzenia ziół powinno zależeć od naszych upodobań, jednak warto zwracać uwagę na solidność ich wykonania. Osobiście posiadam matero wykonane z prawdziwego palo santo – bardzo trwałe, łatwe w czyszczeniu i mimo upływu czasu nadal atrakcyjnie wyglądające.

f-pizca-del-mundo-matero-ceramiczne-250-300ml

Pizca Del Mundo Matero ceramiczne 250-300ml – 22,50 zł

Yerbę wsypujemy do ¾ wysokości naszego naczynia i zalewamy wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Nigdy nie zalewajmy yerby wrzątkiem, inaczej pozbawimy ją cennych właściwości! Po kilku minutach, yerba jest gotowa do spożycia. Pamiętajcie, że raz zaparzone zioła możemy śmiało parzyć ponownie (nawet 2 lub 3 razy). Jeśli zaczynacie z piciem yerby i nie pasuje wam jej gorzki smak, napar z ponownego parzenia będzie o wiele łatwiej przyswajalny – delikatniejszy i mniej intensywny.

No właśnie – co drzemie w yerbie?

Długo można by wymieniać zalety, jakie niesie picie yerba mate. Działania, jakie wywołują te wyjątkowe zioła zachodzą zarówno w sferze samopoczucia, jak i funkcjonowania organizmu. Oto kilka z nich:

  • Yerba mate niweluje zmęczenie. Co ciekawe – w odróżnieniu od kawy – pobudzenie zachodzi tu bez jednoczesnego rozdrażnienia,
  • Zmniejsza uczucie głodu,
  • Poprawia koncentrację i pamięć,
  • Pozytywnie wpływa na układ oddechowy, minimalizując infekcje, a nawet astmę,
  • Działa bakteriobójczo,
  • Poprawia pracę układu pokarmowego,
  • Sprzyja odchudzaniu,
  • Rozluźnia mięśnie,
  • Stanowi doskonały detoks dla organizmu,
  • Mimo działania pobudzającego, nie wywołuje problemów ze snem,
  • Poprawia odporność,
  • Obniża stres oksydacyjny – co jest ważne zwłaszcza teraz, gdy zagraża nam smog,
  • Stymuluje pracę nerek i krążenie.

Szereg atutów yerby zależny jest od bogactwa mikroelementów i witamin w niej zawartych. Znajdziemy w niej witaminę A, witaminy z grupy B, C, E a także cenne minerały: potas, mangan i magnez. Zwłaszcza ten ostatni powinien przekonać zwolenników kawy do sięgania po yerbę, gdyż – jak wiadomo – „mała czarna” ma skłonność do wypłukiwania magnezu z organizmu.

f-yerba-mate-green-exclusive-despalada-400g

Yerba Mate Green Exclusive Despalada – 39,99 zł

Kawa, a yerba mate. Działanie pobudzające

Zioła te mają jeszcze mnóstwo innych, nieocenionych zalet. Podobno wpływają pozytywnie na sprawność seksualną, czy nawet zwalczanie poważnych alergii. Pewne jest jedno – yerbę warto pić choćby dlatego, że stanowi nieco łagodniejszą alternatywę dla kawy, z zachowaniem pobudzających właściwości. Choć kawa pita w rozsądnych ilościach również pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, to jednak łatwo z nią przesadzić – czasem już jedna filiżanka za dużo powoduje u nas rozdrażnienie i rozkojarzenie. Tymczasem, trudno o przedawkowanie yerba mate – działanie pobudzające wystąpi już po jednej porcji, jednak praktycznie nie można z nią przesadzić. Nie wystąpią również negatywne efekty uboczne, takie jak drażliwość. Może warto więc od czasu do czasu popijać te zioła, jako zamiennik małej-czarnej?

Czy każdy może pić yerbę?

Nawet zioła mają swoją drugą stronę medalu. Istnieje kilka sytuacji, w których nie powinniśmy sięgać po yerba mate – działanie negatywne wystąpić może u kobiet w ciąży czy osób z chorobą wrzodową. Dodatkowo, choć yerby nie da się przedawkować jako pobudzacza, nie powinniśmy pić jej bez opamiętania. Ostatnie badania zakładają, że zioła te pite w nadmiarze mogą powodować nowotwory przełyku. Nie dajmy się jednak zwariować – 2-3 porcje yerby dziennie na pewno wpłyną na nas pozytywnie, dlatego pijmy ją śmiało i pobudzajmy się naturalnie!

Są wśród was zwolennicy yerba mate?

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz