Tłusty czwartek raczek nie sprzyja odchudzaniu. Istnieją jednak rozwiązania, które pozwalają nam pogodzić te dwie wydawałoby się sprzeczne sprawy. Wypróbuj podane przez nas przepisy i zobacz, jak bez zbędnych zmartwień cieszyć się tradycją.
Przedstawiamy przepisy na pączki w wersji fit.
Przygotuj rozczyn z drożdży, mleka i ksylitolu. Odstaw go na około 30 min. W międzyczasie rozpuść w rondelku masło. Wymieszaj wszystkie składki z przesianą dokładanie mąką, dodając na końcu tłuszcz. Tak przygotowane ciasto odstaw na 40 min w ciepłe miejsce. Po upływie wskazanego czasu rozwałkuj je na grubość 1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrój z niego kółka i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Nastaw piekarnik na 160 stopni Celsjusza i piecz je w nim przez około 30 min. Po wyjęciu możesz posypać je kruszonymi orzechami, migdałami lub fruktozą.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka z kolei ucieramy z ksylitolem na puszystą jednolitą masę. Przesiewamy mąkę przez sito i łączymy z proszkiem do pieczenia. Łączymy stopniowo cały czas mieszając pianę z białek z masą z żółtek, mąką i serkami.
Ciasto przekładamy na blachę porcjami. Pączki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 30 minut. Posypujemy dowolnymi dodatkami.
Na grafice: 1. Ksylitol Smart Cafe, 22,99 zł
Więcej zdrowszych alternatyw tradycyjnego cukru znajdziesz TUTAJ.
Tak przygotowane pączki dostarczą nam nawet o 40-60% kalorii mniej. Jeśli jednak nadal obawiasz się ich kaloryczności, pamiętaj o ruchu. Wyrzuty sumienia szybko ucichną po porządnym treningu czy choćby dłuższym spacerze.