By

Macie ochotę na małe co nieco? Wypróbujcie owsianych tartaletek z przepysznym, zdrowym kremem czekoladowym i malinami. Są zdecydowanie warte grzechu!

To od niedawna mój hit i obowiązkowa pozycja na stole, gdy na ploty ma wpaść jakaś koleżanka dbająca o zdrowe i mądre żywienie. Latem obowiązkowo z malinami, poza sezonem – z prażonymi orzechami lub migdałami. Polecam bardzo mocno!

Tartaletki owsiane – kruche ciasto

  • 180 g schłodzonego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g mąki owsianej (można użyć gotowej, ale ja zawsze mielę płatki owsiane)
  • 100 g płatków owsianych
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • 2 żółtka
  • łyżeczka sody

Wszystkie składniki energicznie zagniatamy, a później formujemy w kulę, wkładamy do worka foliowego i przez mniej więcej godzinę chłodzimy w lodówce (może być 10 min w zamrażarce). Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni (góra-dół) i wylepiamy ciastem foremki do tartaletek (znajdziecie je m.in. TUTAJ). Pieczemy ok. 10-12 minut – aż ciasto będzie zarumienione.

ZOBACZ KONIECZNIE: Nieco słodkości na chwilę słabości: Koktajl bananowo-czekoladowy

Tartaletki owsiane – czekoladowe nadzienie

  • Dojrzałe awokado
  • Dojrzały banan
  • Trzy łyżki dobrego kakao lub karobu
  • Miód do smaku (opcjonalnie)

Awokado i banana rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Krem nakładamy na wystudzone babeczki, wierzch dekorujemy świeżymi malinami. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz