By

Wzmacnia odporność, poprawia wzrok, chroni przed nowotworami, a naszej skórze zapewnia piękny koloryt – marchew to prawdziwa kopalnia zdrowia i urody! Najczęściej kojarzymy ją jako składnik surówek i drugoplanowego aktora w popularnych zupach. Dziś jednak proponujemy wam danie, w którym to ona zagra pierwsze skrzypce – pyszną i prostą zupę-krem. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • ½ szklanki śmietanki 18% (lub w wersji lżejszej – odtłuszczonego mleka)
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • Przyprawy: pieprz, chilli, sól, kumin
  • ½ szklanki pestek słonecznika

Przygotowanie:

  1. Marchew myjemy i obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę.
  2. Masło roztapiamy w garnku, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach dodajemy marchew oraz bulion. Dokładnie mieszamy, dosypując przyprawy w ilości według uznania. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut, aż do momentu, gdy marchew będzie miękka.
  3. Zdejmujemy naszą zupę z ognia i delikatnie studzimy. Przelewamy do miksera i dolewamy śmietankę lub mleko. Dokładnie miksujemy, aż do uzyskania idealnie gładkiej masy.
  4. Przed podaniem zupę możesz ponownie podgrzać. Przelewamy ją do miseczek i dosypujemy pestki słonecznika (jeśli chcesz, możesz je przedtem delikatnie uprażyć). Dodatkowo, możesz przyozdobić zupę świeżą natką pietruszki. Smacznego!

 

6803242398_eec4942e99_c

Więcej przepisów na pyszne i zdrowe zupy znajdziesz tutaj


 

Leave a Reply