O fuuuj! Jeżeli liczycie na taką reakcję gości, jesteście w domu! Poniżej trzy proste pomysły na halloweenowe przekąski. Niech nie zwiedzie Was ich osobliwy wygląd - smakują wybornie :-)
źródło: Visual Food
Musicie przyznać - prezentują się okazale, jakby wprost wyjęte z denata. Do ich przygotowania potrzebne będą obrane ze skórki i wydrylowane liczi (opcjonalnie - banan), ciemne i jasne winogrona oraz dżem w kolorze czerwonym. W liczi ścinamy spód, by stało stabilnie (gdy używamy banana - kroimy go na ok. 2 cm. kawałki i delikatnie wydrążamy), do środka wkładamy jasne winogrono z przygotowanym wcześniej, małym otworem (można zrobić do słomką), w który wpasowujemy kawałek winogrona ciemnego. Całość traktujemy krwisto-czerwonym dżemem. Można zajadać!
Pieszczotliwe zwane też diabelskim manicurem; można przygotować je w kilku różnych opcjach. Te ze zdjęcia głównego (źródło: Flickr) są słodkie, ale ja dziś zaproponuje Wam zdrowszy, wytrawny wariant z mąką pełnoziarnistą. Paluchy to nic innego, jak kruche ciasto zakończone wytwornym pazurem z migdała. Aby je przygotować należy wymieszać 250 gramów mąki (daję pół na pół - orkiszową i pełnoziarnistą; część można spokojnie zastąpić sezamem) ze 150 gramami zimnego, posiekanego masła i łyżeczką soli. Gdy powstaną drobne okruszki, ciasto łączymy z jajkiem i energicznie zagniatamy, a później formujemy w kulę i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie z ciasta formujemy paluchy, a na ich koniec wtykamy migdał (dość głęboko, by nie wypadł) lub płatek migdałowy. Pieczemy ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po wystudzeniu można "udekorować" ketchupem lub sosem pomidorowym. Z tego samego przepisu zrobicie świetne słone ciasteczka.
foremki do ciastek, 39 zł; inne znajdziecie tutaj
W sersji super-fit paluchy można przygotować z marchewek. Nacinamy je bardzo delikatnie w poprzek, a na końcu robimy wgłębienie na paznokieć, który można wykonać np. z sosu jogurtowego.
Dynio-mandarynki, ducho-banany i jabłko-szczęki
źródło: YouTube: Fublunch
Banalnie proste, a efektowne. W roli ogonków dyni - seler naciowy, w roli oczu i buzi duchów - gorzka czekolada, w roli zębów w szczęce - słupki migdałów. Szczękę można łatwo zrobić z ćwiartek jabłek, które drążymy. W środku - jako język - dżem owocowy. Smacznego!