By

Jeżeli macie ochotę na pyszne, sycące jesienne śniadanie, łapcie przepis! Owsiany omlet bez białej mąki, smażony na oleju kokosowym z sosem ze świeżej żurawiny skradł serce nawet dwuletniego niejadka. Bardzo polecam!

Lubię proste, sprawdzone przepisy, ale często modyfikuję je, by były równie pyszne, ale mniej kaloryczne i zdrowsze. Tak powstał omlet owsiany z otrębami. Nie miałam mąki owsianej, więc zmieliłam płatki razem z dwoma garściami otrębów. Do omleta przygotowałam sos ze świeżej żurawiny. Wystarczy ją w odpowiednich proporcjach zmiksować z miodem, by pozbyć się goryczki i delektować pysznym, kwaskowatym smakiem, przy okazji dostarczając organizmowi potężnej dawki witaminy C.

Omlet owsiany
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki owsianej
  • szczypta soli
  • łyżka oleju kokosowego

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy bardzo delikatnie żółtka, a później po łyżce, ciągle mieszając, mąkę. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię, smażymy około 3 minut z jednej strony, odwracamy na drugą i trzymamy na ogniu jeszcze dwie minuty.

Sos ze świeżej żurawiny
  • Garść żurawiny
  • Miód do smaku

Dokładnych proporcji wam nie podam – zależą od smaku owców. Ja zblendowałam sporą łyżkę miodu z garścią żurawiny i smakowało wybornie. Smacznego!


 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz