To chyba jedno z najpopularniejszych warzyw goszczących w polskich kuchniach. Jego popularności trudno się dziwić – poza prozdrowotnymi właściwości, po prostu świetnie smakuje i komponuje się z większością tradycyjnych dań. Dziś zachęcam Was do wypróbowania przepisu na pyszną, banalnie prostą sałatkę, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do wczesnowiosennego obiadu!
Składniki:
1 por
1 jabłko
Garść siekanych orzechów włoskich
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
Przyprawy: sól, pieprzPrzygotowanie:
Pora myjemy i kroimy w cieniutkie krążki. Następnie, na tarce z grubymi oczkami ścieramy jabłko. Dodajemy posiekane orzechy.
Jogurt, oliwę i przyprawy łączymy, a następnie dodajemy do sałatki. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie sałatka jest gotowa do schrupania. Smacznego!
A Wy? Często sięgacie po pora w swoich kuchniach? :)