By

Jedni widują ją tylko na pizzy, dla innych jest nieodłącznym składnikiem sałatek. Jedno jest pewne – rukola jest niezwykle uniwersalna, dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi. Poza powodami czysto kulinarnymi, z jakich jeszcze powodów warto się z nią zaprzyjaźnić?

 

Bogactwo witamin i minerałów. Właściwości odżywcze rukoli

Rukola to prawdziwa kopalnia witaminy K – już 100g tej rośliny pokrywa sto procent naszego dziennego zapotrzebowania na nią. Dodatkowo, posiada dużo witaminy C, A, folianów oraz cennych minerałów, takich jak wapń, magnez, mangan, potas oraz żelazo. W rukoli znajdziemy także cenne kwasy Omega 3 i Omega 6.

 

i-rukola-swieza-bio-cale-opak-ok-125-g

Zbawienny wpływ rukoli na zdrowie

  • Ilość witaminy K, jaką spotkamy w rukoli jest naturalne i solidne wsparcie dla naszego układu kostnego.
  • Rukola zawiera antyoksydanty, które znane są z działania antynowotworowego. Przy okazji, opóźniają procesy starzeniowe – rukola zadba więc o naszą urodę.
  • Błonnik zawarty w rukoli poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, a dodatkowo zapewnia uczucie sytości.
  • Duża ilość żelaza zawarta w rukoli zapobiega rozwojowi anemii.
  •  Witaminy C i A dbają o zdrową skórę, włosy i paznokcie.
  • Rukola ma działanie bakteriobójcze – dzięki dużej ilości aminokwasów siarkowych (odpowiedzialnych zarazem za jej ostry smak).
  • Kombinacja cennych witamin i minerałów, jakie znajdziemy w rukoli poprawia ogólną odporność organizmu.

Jak jeść rukolę i z czym ja łączyć?

Świeżą rukolę możemy przygotowywać praktycznie na wszystkie sposoby. Doskonale komponuje się z innymi sałatami i ziołami, ale także warzywami i nabiałem. To doskonały dodatek do domowej pizzy, kanapek, sałatek, potraw z makaronem, mięs oraz ryb. Rukola dodawana jest najczęściej do potraw i składników typowo greckich – idealnie smakuje w towarzystwie kontrastujących smakiem oliwek, czy suszonych pomidorów. Jej smak podkręcicie używając octu balsamicznego lub odrobiny soku z cytryny.

 

Udało mi się zachęcić Was do użycia rukoli w dzisiejszym obiedzie? Pochwalcie się swoimi potrawami, w których ją wykorzystujecie.

 


Dodaj komentarz

4 komentarzy do "Rukola – smaczny sposób na zdrowie"

Powiadom o
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany

Rukola to jedna z moich ulubionych sałat, chociaż w dużych ilościach jest zbyt ostra. Rzucam ją na pizzę, robię sałatkę w pomidorkami koktajlowymi albo jem do kanapek.

Znam kilka świetnych przepisów na dodatki i sałatki z rukolą. Fajnie, że oprócz ciekawego smaku wzbogacającego potrawy jest tak zdrowa.

Za rukolą akurat nie przepadam, właśnie przez ten ostry smak. Za to roszponkę uwielbiam 😀

Pierwszy raz rukoli spróbowałam właśnie na pizzy i od razu mi posmakowała! Teraz zwykłą sałatę lodową zastępuje właśnie rukolą 🙂

wpDiscuz