Pastę z bakłażana poznałam będąc na diecie pudełkowej i postanowiłam tym razem zrobić ją sama. Pastę Baba Ghanoush możemy nakładać na pieczywo i podawać np. na śniadanie.
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy, nacinamy i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Bakłażan powinien mieć dobrze wypieczoną skórkę i być miękki w środku. Następnie bakłażany studzimy, przekrawamy na pół i wybieramy miąższ za pomocą łyżeczki. Wkładamy miąższ do miski, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, pastę tahiny oraz czosnek. Całość miksujemy na gładką masę. Pastę przechowujemy w lodówce. Przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy natką pietruszki.
Przepis na pastę tahiny znajdziecie TUTAJ, przy artykule o hummusie.