-liście rzodkiewki (1 większy pęczek lub 2 małe)
-6 łyżek oliwy z oliwek
-6 łyżek pestek słonecznika
-2 ząbki czosnku
-sok z 1 cytryny
-1/2 łyżeczki soli + pieprz do smaku
-opcjonalnie: 4 łyżki płatków drożdżowych (lub parmezanu)
Liście zalewamy wodą i odstawiamy na jakiś czas, dodajemy łyżeczkę sody i octu (dzięki temu pozbędziemy się bakterii). Na patelni prażymy słonecznik, a potem go blendujemy. Następnie płuczemy liście rzodkiewki, osuszamy je i siekamy. Potem pokrojone liście wrzucamy do blendera, dodajemy oliwę, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz, sól, płatki drożdżowe (lub parmezan), słonecznik i blendujemy wszystkie składniki. Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Proponujemy używać go do kanapek, makaronów, sałatek lub warzyw.
Pomysł spożywania liści rzodkiewki wydaje Ci się absurdalny? Nic bardziej mylnego - liście tej rośliny zawierają znacznie więcej składników odżywczych niż korzeń! Są bogatym i cennym źródłem witaminy C, fosforu, wapnia i żelaza (zawierają go dużo więcej niż szpinak!). Ponadto liście rzodkiewki mają działanie oczyszczające i przeciwnowotworowe. Oprócz tego wspomagają trawienie i metabolizm, są skuteczne w leczeniu żółtaczki i pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi.
Szeroki wybór akcesoriów kuchennych znajdziesz TUTAJ.