By

Smaczna, kolorowa, tania – papryka to jedno z tych warzyw, które kochamy najbardziej. Dodatkowo, jej wpływ na zdrowie jest wręcz fenomenalny – jest prawdziwą bombą witaminową i sprzymierzeńcem w walce z wieloma schorzeniami. Sprawdź, który kolor będzie najzdrowszy dla ciebie i skorzystaj z mojego przepisu na faszerowaną paprykę.

Zbliża się czas, w którym sklepy zaroją się od wczesnojesiennych, pysznych i zdrowych warzyw. Wśród nich znajdzie się również papryka. Sezon na nią rozpoczniemy we wrześniu, wtedy też najbardziej opłaca się ją kupować – jej cena to jedynie 3-4 złote za kilogram. To zatem doskonały czas, aby zastanowić się nad jesiennym pichceniem – leczo, szaszłykami, sałatkami czy papryką faszerowaną, na którą dziś chcę podać wam mój ulubiony przepis.

Papryka – bogactwo witaminy C

Co takiego tkwi w tym wyjątkowym warzywie? Przede wszystkim ogromne ilości witaminy C. W każdej papryce jest jej co najmniej 90 mg (w papryce czerwonej nawet 150 mg) podczas, gdy dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka to jedynie 60 mg. Papryka pobija w tym wyniku nawet cytrynę! Witamina C zawarta w papryce wzmacnia odporność organizmu, a także pomaga zwalczać różnego rodzaju infekcje. Warto dodać, że dzięki temu, że paprykę często spożywamy surową bądź poddajemy ją stosunkowo krótkiej obróbce termicznej, witamina C w niej zawarta zostaje utracona tylko w niewielkiej ilości.

Strąki pełne zdrowia

Witamina C to nie jedyny powód, dla którego powinniśmy sięgać po paprykę. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B, a także cenne związki mineralne, w tym wapń, potas, magnez i żelazo. Ich zawartość przekłada się bezpośrednio na nasze samopoczucie oraz na wzmocnienie mięśni i kości. Dodatkowo, papryka posiada dużą ilość błonnika, dzięki czemu usprawnia pracę jelit.

Skuteczne wsparcie w odchudzaniu

Sekret tkwi w kapsaicynie, której nawet niewielka ilość zmniejsza łaknienie, dzięki czemu papryka stanowi doskonałe wsparcie w gubieniu zbędnych kilogramów. Co prawda – najwięcej tego związku zajdziemy w ostrych papryczkach, takich jak jalapeno czy chili, jednak i ta łagodniejsza wersja sprawdzi się na diecie bez zarzutu.

Czerwona, żółta, zielona – którą wybrać?

Wbrew pozorom, różne kolory papryk nie mają wyłącznie uatrakcyjniać wyglądu naszych potraw. Każdy z nich wiąże się z nieco odmiennymi właściwościami, które warto poznać po to, by wybrać odmianę najodpowiedniejszą dla siebie.

Papryka czerwona

Witamina C występuje w niej w największej ilości (nawet do 150 mg). Znajdziemy w niej także pokaźną ilość witaminy A i rutynę. Jak ten skład przekłada się na nasze zdrowie? Przede wszystkim: czerwona papryka doskonale wspiera wzrok, wzmacnia kruche naczynia krwionośne i zapewni nam zdrową cerę o pięknym kolorycie. Choć to kwestia gustu, wiele osób twierdzi, że papryka czerwona posiada smak o wiele bardziej intensywny, niż jej odpowiedniki w innych barwach.

Papryka żółta

To bogate źródło luteiny i przeciwutleniaczy, a także witaminy E. Żółta papryka będzie doskonałym wyborem dla osób, które chcą zadbać o swój wzrok, zapobiegając schorzeniom takim jak np. zaćma.

Papryka zielona

Ten kolor przyniesie wiele korzyści paniom planującym zajście w ciążę oraz ciężarnym, gdyż zielona papryka zawiera duże ilości kwasu foliowego. Podobnie jak jej poprzedniczka, zawiera sporo witaminy E, zwanej witaminą młodości – dbającą o wygląd skóry, włosów i paznokci.

Kto powinien uważać na paprykę?

Niestety – nie każdy z nas może korzystać z dobrodziejstw kolorowych strąków. Papryka, podobnie jak pomidory, często wywołuje uczulenia, dlatego warto obserwować zwłaszcza dzieci rozpoczynające jej spożywanie.

Przepis na paprykę faszerowaną

Papryka faszerowana to moje ulubione danie, w którym kolorowe warzywa odgrywają główną rolę. Lubię je również za prostotę przygotowania oraz za to, że wyjątkowo ładnie prezentuje się na talerzu. Dziś zaproponuję wam mój przepis na paprykę faszerowaną mięsem z indyka oraz naturalnym ryżem.

colorful-peppers-collection_1203-1841 (1)

Składniki:

  • 4 papryki w dowolnych kolorach
  • 350 g mięsa mielonego z indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1 woreczek ryżu naturalnego
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

  1. Gotujemy ryż naturalny w lekko osolonej wodzie, pod przykryciem przez mniej więcej 25 minut.
  2. Posiekaną cebulę i czosnek lekko podsmażamy na oliwie z oliwek.
  3. Doprawiamy mięso, dodajemy do niego cebulę z czosnkiem oraz ugotowany wcześniej ryż. Wbijamy do masy 1 jajko, dokładnie mieszamy.
  4. Paprykom odkrajamy „czapeczki” – górne części, z których wyrasta łodyżka. Ze środka usuwamy nasiona. Papryczki wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Nasze papryczki układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy ½ szklanki wody. Pieczemy przez 30-35 minut.
  6. Gotowa papryka faszerowana doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Możemy posypać ją świeżą natką pietruszki, liśćmi bazylii lub w wersji mniej dietetycznej – ulubionym, startym serem. Możemy podać ją również z ulubionym sosem (polecam zwłaszcza pomidorowy). Smacznego! :)

 

Są wśród was fani papryki? Dajcie znać, które dania z jej udziałem najbardziej przypadają wam do gustu!

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz