Jak wiecie, cały sierpień jestem na diecie glikemicznej. Na co dzień jem posiłki dostarczane przez catering dietetyczny (przykładowe menu znajdziesz TUTAJ), ale ostatnio miałam gości i zawiesiłam dostawę na jeden dzień. Moi goście uwielbiają owoce morza, postanowiłam więc przygotować dla nich danie z krewetkami. Wszystko przyrządziłam w taki sposób, aby cały posiłek miał jak najniższy IG. Oto przepis:
Umyłam, obrałam i pokroiłam awokado w grubą kostkę.
Ugotowałam w lekko posolonej wodzie makaron. Aby miał niższy indeks glikemiczny, gotował się tylko 7 minut.
Rozmroziłam, obrałam i ugotowałam krewetki. Gotowały się w posolonej wodzie, przez około 2 minuty.
Wszystkie składniki ułożyłam na talerzu i polałam odrobiną roztopionego masła.