By

Zapewne kojarzysz sielskie widoki, które na polskich wsiach można ujrzeć późną wiosną. To właśnie rzepak zdobi pola żółtym kolorem. Ta roślina od lat odgrywa dużą rolę w naszej narodowe kuchni, czego najsławniejszym przejawem jest olej rzepakowy. Czy wiesz, że możesz wykorzystać go inaczej, niż tylko do smażenia?

Czy olej rzepakowy jest zdrowy?

Oczywiście! W dobie mody na egzotyczne superfoods, wielu osobom zdarza się zapominać, że wiele typowych, polskich produktów mogłoby pełnić ich funkcję. Olej rzepakowy bez wątpienia zaliczyłabym do tego grona – to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jest nazywany „oliwą północy”.

  • Po pierwsze – nienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy omega-6 i omega-3 rozkładają się tu w wyjątkowo korzystnych proporcjach (lepsze znajdziesz tylko w oleju lnianym). Jak już zapewne wiesz, kwasy omega to doskonała pożywka dla układu nerwowego; wspomagają pamięć, koncentrację. Dodatkowo, doskonale wzmacniają odporność i zapobiegają powstawaniu złego cholesterolu.
  • Po drugie – w oleju rzepakowym znajdziesz prowitaminy A i E, doskonale wpływające na wygląd skóry, włosów i paznokci. Z tego względu, olej rzepakowy ma bardzo szerokie zastosowanie, do czego przejdę nieco później.
  • Po trzecie – sterole roślinne, które są dobroczynne dla twojego serca. Wspomagają jego pracę zapobiegają rozwojowi chorób układu krwionośnego, jak np. miażdżycy.

Rafinowany czy tłoczony na zimno?

Czym różnią się oleje rafinowane od tłoczonych na zimno? Te pierwsze zostały poddane procesowi oczyszczania z potencjalnych zanieczyszczeń, które mogłyby wpłynąć m.in. na trwałość oleju. Rafinowany olej rzepakowy najlepiej zastosować do obróbki termicznej.

Tłoczony na zimno olej rzepakowy pozyskiwany jest w o wiele niższej temperaturze, co pozwala na zachowanie większej ilości cennych składników odżywczych. Najlepiej spożywać go „na surowo” – na przykład w sosach i dressingach, by jak najlepiej wykorzystać zachowane w nim dobra.

„Oleje kluczem do zdrowia”

Olej rzepakowy – zastosowanie w kuchni

Podstawowym zastosowaniem oleju rzepakowego jest oczywiście wykorzystanie kulinarne. Z pewnością wciąż najsławniejszym sposobem jego używania jest smażenie – jest trwały, niedrogi i o wiele zdrowszy, niż inne, popularne oleje. Jeśli więc koniecznie chcesz coś usmażyć, sięgaj właśnie po niego.

Oczywiście, zdrowiej jest skorzystać z dobrodziejstw oleju bez obróbki termicznej. Możesz przygotowywać z nim sosy sałatkowe, marynaty, czy zdrowe pasty na kanapki.

Dozownik na olej Tescoma

Olej rzepakowy – właściwości dla twojej urody

Czy wiesz, że olej rzepakowy to doskonały, naturalny kosmetyk? Co najlepsze – sprawdzi się nie tylko jako składnik domowych receptur, ale i stosowany solo!

  • Olej rzepakowy stosowany na włosy dogłębnie odżywia je i wygładza. Znakomicie nadaje się do zabiegu olejowania włosów.
  • Sprawdź jego działanie jako olejku do ciała. Jeśli masz suchą skórę, tuż po kąpieli, jeszcze a nieco wilgotne ciało nałóż odrobinę oleju. Efektem będzie gładka, miękka i przyjemna w dotyku skóra. Możesz spróbować nałożyć olej rzepakowy po depilacji – ma on również działanie kojące.
  • Twoje paznokcie i skórki pokochają olej rzepakowy za nawilżające właściwości. Płytka paznokcia stanie się bardziej elastyczna, z kolei skórki – miękkie i ujarzmione.
  • Olej rzepakowy możesz stosować punktowo, na bardzo suche strefy – na przykład kolana i łokcie.
  • Wspaniale sprawdzi się jako baza do przygotowywania domowych masek nawilżających. Możesz zmieszać go z jogurtem naturalnym lub płatkami owsianymi – maska regenerująca gotowa!
  • Olej rzepakowy znany jest z działania przeciwzapalnego. Warto wypróbować jego działanie na skórze trądzikowej, którą skutecznie ukoi. Zmniejsza widoczność blizn, przebarwień, poprawia koloryt i reguluje produkcję sebum.
  • To również znakomity środek przeciwzmarszczkowy. Olej rzepakowy zawiera mnóstwo antyoksydantów, które zwalczając wolne rodniki, spowalniają procesy starzeniowe.

Olej rzepakowy zmniejsza ryzyko cukrzycy

Olej rzepakowy znacznie poprawia metabolizm organizmu, co wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu insuliny oraz glukozy. Udowodniono, że regularnie stosowany znacznie zmniejsza ryzyko problemów cukrzycowych, a gdy te już zaistniały – ułatwia życie codzienne diabetyków.

 

Działa przeciwrakowo

Duża ilość witaminy E zawartej w oleju rzepakowym zapewnia mu działanie antynowotworowe. Co ciekawe – rzepak może spowolnić proces choroby już występującej i stanowić cenne wsparcie podczas chemioterapii.

Karafka na olej Rosendahl

Dawkowanie oleju rzepakowego

Dietetycy zalecają 2-3 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego dziennie, by móc odczuć jego pozytywne działanie. Dawkę tę powinny utrzymać przede wszystkim kobiety w ciąży, które wykazują większe zapotrzebowanie na kwasy omega.

Zdecydowanie lepiej zainwestować w butelkę dobrego oleju, niż w paczkę suplementów diety. Nierafinowany olej rzepakowy kosztuje od 10 doo 30 złotych za butelkę. To nie wygórowana cena, biorąc pod uwagę jego wydajność. Olej rafinowany, przeznaczony do smażenia kupisz za około 5-7 złotych.

 

Mam nadzieję, że od teraz olej rzepakowy będzie gościł częściej nie tylko w twojej kuchni, ale i celach pielęgnacyjnych. A może znasz jego inne zastosowania?

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz