By

Holender Sacha Harland postanowił przeprowadzić eksperyment, który polegał na miesięcznym odstawieniu składników, do których jego organizm dotychczas był przyzwyczajony – produktów słodzonych i alkoholu. Rezultaty tej próby okazały się naprawdę imponujące.

Fakt, że nadmiar białego cukru i alkoholu w diecie szkodzi naszemu zdrowiu nie powinien już nikogo dziwić. Ze wszystkich stron dochodzą nas głosy o tym, że najlepiej byłoby całkowicie wyeliminować te składniki z codziennej diety. O wiele bardziej przekonujące okazują się jednak faktyczne przypadki osób, które tego kroku się podjęły – Sacha Harland kilka lat temu postanowił przeprowadzić eksperyment na sobie, a efekty całkowicie zmieniły jego podejście do tego, co serwował na co dzień swojemu organizmowi.

Źródło: Youtube/LifeHunters

Holender zadecydował, że wyeliminuje ze swojej diety cukier i alkohol. Zwłaszcza w przypadku słodkości było mu wyjątkowo trudno: „Nie mogłem wytrzymać bez cukru. Marzyłem o słodkim śniadaniu, ale zmuszałem się do jedzenia warzyw i owoców”. Organizm, przyzwyczajony do pewnych składników pokarmowych domaga się ich tak, jak w przypadku innych używek. Po miesiącu detoksu przychodzi pora na lepsze samopoczucie, a wraz z nim rewelacyjną poprawę wyników badań – ciśnienie krwi ulega obniżeniu, gubimy zbędne kilogramy, zyskując jednocześnie więcej energii do życia.

Co sądzicie o takim eksperymencie? Podejmiecie się podobnego wyzwania? 😉


 

6 Comments

  1. Marta / 8 kwietnia 2017 at 13:49 /Odpowiedz

    Ja już się podjęłam 😀 Alkoholu generalnie nie piję, więc tutaj nie było problemu. Z cukrem walczę.. nie piję napoi gazowanych, cukier biały zamieniłam na trzcinowy i zamiast dwóch łyżeczek teraz słodzę niecałą jedną, ale tylko do kawy. Efekty naprawdę są super!

    • Joanna Stanuch / 8 kwietnia 2017 at 13:51 /Odpowiedz

      Marto, doskonale, że ktoś jeszcze to potwierdza! Oby tak dalej :)

  2. Czarna / 9 kwietnia 2017 at 07:55 /Odpowiedz

    Najlepszym i najzdrowszym zamiennikiem cukru białego jest ksylitol.Cukier trzcinowy nie jest wcale mniej szkodkiwy dla organizmu.Sugeruję zaczerpnąć wiedzy.

    • Joanna z dbam-o-siebie / 17 kwietnia 2017 at 20:20 /Odpowiedz

      Sądzę, że skoro Marta zaczyna walkę z cukrem, to ograniczenie się do 1/2 łyżeczki tylko do kawy to już jakiś wyczyn. Zmiany najlepiej wprowadzać stopniowo. :)

  3. Daniel - www.medical-market-research.pl / 10 kwietnia 2017 at 15:32 /Odpowiedz

    Ostatnio zostały na jednym z amerykańskich uniwersytetów przeprowadzone badania epidemiologiczne z których jednoznacznie wynika, że zamiana białego cukru na suszone daktyle pozwala znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. Badanie miało charakter randomizowany i odbyło się przy obecności podwójnej ślepej próby. Daktyle możemy łatwo zmielić i wówczas bez problemu słodzić uzyskanym proszkiem herbatę czy różnego rodzaju potrawy.

  4. Ryszard / 17 kwietnia 2017 at 10:35 /Odpowiedz

    Zamieniła Pani biały na trzcinowy? Więc dalej spożywa Pani cukier w tak samo okropnej postaci….

Leave a Reply