Na pewno każdy z nas od czasu do czasu odczuwa chwile słabości, które pchają go w stronę czegoś nieprzyzwoicie słodkiego. Na szczęście, za pasem lato, a to oznacza, że natura oferuje nam całe spektrum słodkich, a zarazem zdrowych pyszności. Dziś podzielę się z wami moim sposobem na zwalczenie nagłej chęci na słodycze – koktajlem bananowo-kakaowym. Gwarantuję, że go pokochacie!
Banany to doskonałe źródło potasu, sposób na obniżenie poziomu złego cholesterolu, źródło witamin C, A, E, K i kwasu foliowego. Zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory nerek, a także leczą problemy gastryczne - wzdęcia, niestrawność i biegunki. Z tego powodu, mimo ich wysokiego indeksu glikemicznego warto od czasu do czasu po nie sięgać (rzecz jasna, jeżeli nie jesteśmy diabetykami).
Ciemne kakao to źródło polifenoli, cennych minerałów (w tym wapnia, magnezu, żelazu i fosforu). Wspomaga pamięć, wzmacnia układ krążenia, łagodzi stres i jak wszyscy wiemy - skutecznie poprawia nastrój. :)
Koktajl bananowo-kakaowy. Składniki:
150ml naturalnego jogurtu
1 dojrzały, niewielki banan
50ml wody
3 łyżeczki naturalnego kakao
½ łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka mioduPrzygotowanie:
Kakao i miód rozpuszczamy w wodzie i dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu gładkiej masy, przelewamy ją do jogurtu naturalnego.
Mieszankę oraz pokrojonego banana wrzucamy do blendera. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Koktajl schładzamy w lodówce, po czym możemy się nim delektować. Podajemy w wysokich szklankach, posypując z wierzchu odrobiną kakao. I to wszystko bez większych obaw o popsucie doskonałej linii! Smacznego! ;)