Wbrew powszechnemu przekonaniu skórka bananowa jest pełna witamin i wartości odżywczych. W miąższu banana znajdziemy, m.in. witaminę B6 i B12, potas oraz magnez. Skórka dodatkowo jest źródłem witaminy A, wzmacniającej odporność oraz luteiny, chroniącej nasze oczy. Ponadto w jej składzie znajduje się tryptofan, czyli aminokwas którego przemiany w organizmie są źródłem, m.in. serotoniny.
Zastawiacie się, jak można wykorzystać skórkę bananową w codziennej diecie? Poniżej kilka propozycji:
– po odkrojeniu ogonków skórkę możemy dodać do innych owoców i przy pomocy blendera przygotować pyszne i pełnowartościowe smoothie
– na dobry sen zaparzmy bananową "herbatę": gotujemy całego banana (bez ogonków) we wrzątku przez ok. 10 min i napój gotowy
– smażymy lub pieczemy kawałki bananowej skórki – staje się wówczas miększa i słodsza, dodajemy ją do curry i innych dań jednogarnkowych
– dla odważnych – jemy po prostu całego, najlepiej przejrzałego, banana ze skórką
Nawet jeśli nie zdecydujemy się na zjedzenie skórki z banan, nie warto jej wyrzucać. Możemy bowiem wrzucić ją do wody, którą podlewamy kwiaty, zrobić bananowy ocet do sosów lub wykorzystać zamiast folii aluminiowej do pieczenia lub grillowania innych produktów.
Produkty z banana znajdziesz TUTAJ.