Przedstawiamy sposoby na naturalne barwienie wielkanocnych jaj.
Jednym ze sposobów na uzyskanie skorupek w niebieskim kolorze jest wykorzystanie czerwonej kapusty. Połowę główki czerwonej kapusty gotujemy w 3-4 szklankach wody z dodatkiem soli i łyżki octu przez przynajmniej 30 minut. Jeśli chcesz, aby odcień niebieskiego był bardzo głęboki, możesz przedłużyć ten czas.
Niezawodnym sposobem na malowanie jajek jest także cebula. Łupiny cebul wkładamy do garnka, zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na 24 godziny – im więcej łupin użyjemy tym kolor będzie intensywniejszy, a dodatek łupin czerwonej cebuli pozwoli uzyskać bordowo-brązowy odcień. Następnego dnia gotujemy wywar z łupin na małym ogniu przez około 20 minut. Pozostaje już tylko włożyć do wywaru jaja i je zagotować.
Posiekaj cztery świeże lub konserwowe buraki i ugotuj je w 3-4 szklankach wody z dodatkiem soli i łyżki octu. Podobnie jak w przypadku kapusty warzywa gotuj przez przynajmniej 30 minut. Im dłużej będziesz gotować buraki, tym bardziej intensywny kolor uzyskasz.
Zielony kolor uzyskasz gotując nać marchewki. Nać z pęczka marchwi gotuj tak, jak poprzednio. Pamiętaj jednak o tym, że po upływie 30 minut kolor może być bardzo delikatny, dlatego możesz przedłużyć gotowanie do godziny lub dłużej. Zielony barwnik otrzymasz także z pokrzywy, szczypiorku czy młodego zboża (np. żyto).
[highlight color="yellow" text_color="white" background_color="purple" background_opacity="1.00"]Fioletowy[/highlight] – jagody
[highlight color="yellow" text_color="white" background_color="orange" background_opacity="1.00"]Pomarańczowy[/highlight] – sok z marchwi, dynia
[highlight color="yellow" text_color="dark" background_color="yellow" background_opacity="1.00"]Żółty[/highlight] – kurkuma, curry, liście brzozy
[highlight color="yellow" text_color="white" background_color="black" background_opacity="1.00"]Czarny[/highlight] - olchowe szyszki, kora dębu, młode liście czarnego klonu, łupiny orzecha włoskiego
[highlight color="yellow" text_color="dark" background_color="white" background_opacity="1.00"]Biały[/highlight] - ugotowane na twardo jajka należy włożyć na krótko do wody z dodatkiem octu
Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Kiedy będą zimne dokładnie je umyj i przetrzyj octem. Odstaw do wyschnięcia. Jeśli chcesz, aby jaja miała równomierny, nasycony kolor, rozejrzyj się za jajkami w białych skorupkach – łatwiej poddają się one działaniu barwników.
Gdy nasze barwniki ostygną, wlej je do szklanych słoików lub miseczek. Pamiętaj o tym, aby w naczyniu swobodnie zmieściło się całe jajko. Uważaj na ubrania i przedmioty dookoła, ponieważ mogą one łatwo ulec zabrudzeniu podczas malowania.
Po malowaniu zabezpiecz kolor delikatnie polerując jajka chusteczką nasączoną olejem lub masłem.
Szukasz wielkanocnych dekoracji do domu? Szeroki wybór świątecznych ozdób znajdziesz TUTAJ.