By

Jest pyszna, zdrowa i śmiesznie tania przez cały rok. Ułatwia zachowanie odporności organizmu, zwalcza infekcje, a dodatkowo dba o piękny wygląd skóry… marchewka to zawsze doskonały wybór! Zwłaszcza teraz, gdy potrzeba nam porządnej dawki witamin i minerałów w walce z przeziębieniem, warto sięgać po nią odrobinę częściej. Dziś mam dla was również przepis na pikantną zupę-krem z marchwi, która doskonale rozgrzewa po powrocie z jesiennego spaceru.

Co drzemie w marchewce?

Niemal każdemu z nas od dzieciństwa powtarzano, że jest zdrowa i należy jeść jej jak najwięcej. Niezależnie od tego, czy od zawsze pozostajecie fanami marchewki, czy może staliście się nimi dopiero niedawno, rady mam powinniśmy nadal traktować poważnie. Marchewka to jedno z najzdrowszych warzyw, o czym decyduje przede wszystkim pokaźna zawartość cennych witamin i minerałów.

Choć większość jej masy stanowi woda, tuż obok niej znajdziemy składniki odżywcze – węglowodany, białka, zdrowe tłuszcze. To także źródło soli mineralnych takich jak mangan, fosfor, wapń, żelazo, siarka, miedź, cynk i kobalt. Również i w kwestii witamin można by długo wymieniać – marchewka zawiera witaminy z grupy B, K, PP, E, H, A. Dodatkowo, jest bogatym źródłem kwasu foliowego i alkaloidów.

Potęga beta-karotenu

Najbardziej kojarzącym się z marchewką składnikiem jest beta-karoten, który stawiany jest jako jeden z głównych argumentów za jej spożywaniem. Ten karotenoid to wyjątkowo silny antyoksydant, dzięki czemu znany jest z pozytywnego wpływu na stan skóry, ale i z atutów silniejszego kalibru – dzięki niemu, marchewka znacznie obniża ryzyko wystąpienia nowotworów. Beta-karoten chroni również wzrok, zapobiega chorobom serca i znacznie podnosi odporność organizmu.

Dlaczego warto chrupać marchew do obiadu

Co jeszcze sprawia, że marchewka powinna na stałe zagościć w naszym spożywczym harmonogramie?

  • Zapobieganie rozwojowi anemii (dzięki zawartości żelaza w marchwi),
  • Obniżenie ryzyko wystąpienia reumatyzmu,
  • Poprawa ostrości widzenia,
  • Zmniejszenie trądziku i skórnych przebarwień,
  • Ulga w dolegliwościach trawiennych (np. w biegunce),
  • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia białaczki,
  • Działanie wykrztuśne – marchew zadziała jak najlepszy syrop, jeśli będziemy sięgali po nią w trakcie choroby. Z tego powodu poleca się ją również astmatykom.

Korzyści, jakie uzyskamy włączając marchew do obiadu można by wymieniać bardzo długo. Czas przyjrzeć się bardziej innej stronie marchewki, a mianowicie – jej właściwościom, które warto wykorzystywać w dbaniu o urodę.

Jak dokładnie marchew wpływa na skórę?

Marchew o obiadu zapewni nam nie tylko końskie zdrowie, ale i piękną, gładką skórę pozbawioną niedoskonałości. Co za tym stoi? Przede wszystkim beta-karoten wspomagający produkcję witaminy A. Dowiedziono, że dwie szklanki soku z marchwi każdego dnia zapewni nam skórę o zdrowym kolorycie i witalności. Marchewka dodatkowo niweluje trądzik oraz przebarwienia, jakie ten po sobie pozostawia. Warto więc wypróbować kosmetyki z marchwią lub przygotowywać maseczki samodzielnie – najprostszą będzie ta w postaci warzywa startego na drobną papkę, pozostawiona na skórze na 20 minut.

1

1. AVA Certyfikowany organiczny krem z ekstraktem z marchwi – 38,99 zł
2. Diaderma olejek marchewkowy – 19,00 zł
3. Zielone Laboratorium Balsam do ciała poprawiający koloryt skóry z pomidorem i marchewką – 44,00 zł
4. Zielone Laboratorium Peeling do ciała wygładzający z marchewką i płatkami owsianymi – 50,00

Marchew do obiadu i śniadania

Kolejną zaletą marchewki jest jej uniwersalność – w zależności od upodobań możemy przygotować ją jako dodatek do obiadu czy też słodką przekąskę. Doskonale nadaje się jako składnik sałatek, dodatek do zup, sosów czy po prostu – w formie gotowanej. Dodawajmy ją do zdrowych koktajli i soków.

Jak przyrządzić marchewkę do obiadu, by była najzdrowsza? Najlepsza będzie ta w wersji surowej lub gotowanej na parze.

Marchew, a indeks glikemiczny

Po marchewkę śmiało mogą sięgać diabetycy – jej indeks glikemiczny wynosi jedynie 30, pod warunkiem, że nie poddamy jej obróbce termicznej. IG gotowanej marchewki może sięgać nawet 90.

Zupa krem z marchwi – mój przepis

Uwielbiam przygotowywać to danie zwłaszcza, gdy za oknem panuje jesienna, chłodna aura. Gwarantuję, że zupa krem z marchwi skutecznie was ożywi, poprawi humor, a dodatkowo wzmocni odporność, co w obecnej porze jest szczególnie istotne.

carrots-soup-2157199_960_720

Składniki:

  • 3-4 duże marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ½ łyżki pieprzu cayenne
  • 0,5l bulionu warzywnego
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy

Do podania: natka pietruszki, pestki słonecznika

Przygotowanie:

  1. Marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać.
  2. W rondelku na 1 łyżce oliwy podsmażyć cebulę, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1-2 minutach dodać marchew.
  3. Warzywa dusić około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy marchew lekko zmięknie, dodać bulion i gotować całość przez 20 minut pod przykryciem, na niewielkim ogniu.
  4. Do zupy dodać 1 łyżkę przecieru, pieprz cayenne i sól, po czym wszystko wymieszać. Jeśli chcecie dodać zupie „kremowości”, dodajcie 2 łyżki śmietany 18%.
  5. Zdjąć rondel z ognia i zblendować zupę na jednolitą masę. Podawać z odrobiną posiekanej natki oraz pestkami słonecznika. Taka marchewka do obiadu nigdy się nie nudzi! 🙂

 

Macie swoje sposoby na pyszną marchew? Dajcie znać, w jakiej formie lubicie ją najbardziej.

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz