By

Gdzieś w Internecie ostatnio natknęłam się na zabawne motto: „Nie ufam ludziom, którzy nie lubią słodyczy”. Coś w tym jest – bo kto z nas nie ma czasem ochoty po prostu przegryźć czegoś nieprzyzwoicie słodkiego? Na szczęście, nie za każdym razem musi nam odbijać się wyrzutami sumienia, które potem musimy tłumić na siłowni. Dziś proponujemy Wam pyszne ciasteczka, którymi możecie zajadać się bez najmniejszych zmartwień!

Ciasteczka owsiano-orzechowe – składniki

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych (lub włoskich, jak kto woli)
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki miodu
  • 1 duże jajko
  • 150 ml wody
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Suche składniki łączymy ze sobą w misce.
  2. Dodajemy składniki mokre – wodę, miód i jajko, a następnie dokładnie blendujemy.
  3. Z masy formujemy ciasteczka w dowolnych kształtach (pamiętajcie, by delikatnie je rozpłaszczyć, co później ułatwi wam wygodne chrupanie 😉 ), układamy na blasze do pieczenia pokrytej papierem.
  4. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Gotowe!

2328638221_352bfdb49f_b (1)

Uwaga: większe łasuchy mogą polać ciasteczka po upieczeniu roztopioną, gorzką czekoladą. Te także będą smakowały wybornie!


Dodaj komentarz

1 Komentarz do "Chrup bez wyrzutów: ciastka owsiane z orzechami"

Powiadom o
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany

I to są słodycze! Dzięki, biorę przepis i będę robić dzieciakom do szkoły:)

wpDiscuz