Dwa lata temu napisałeś książkę w której przekonujesz, że każdy może otworzyć u siebie w kuchni mini piekarnię. Pieczenie chleba jest naprawdę tak banalnie proste?
Absolutnie tak! Upieczenie chleba na drożdżach w foremce wyjdzie każdemu - wystarczy kilka kroków, sprawdzony przepis - i proszę - oto trzymasz w ręce swój pierwszy, pachnący chleb. Schody się zaczynają, gdy chcemy zrobić pieczywo na zakwasie. Zakwas to żywy organizm - trzeba go doglądać , opiekować się nim i dokarmiać.
Zostańmy zatem przy pierwszym przepisie. Mam dobre chęci. Czego jeszcze potrzebuję?
10 gramów drożdży, 320 gr wody, pół kilo mąki pszennej typ 650, łyżeczki soli. Drożdże rozpuszczasz w letniej wodzie, dodajesz mąkę, mieszasz i dokładnie wyrabiasz ręką...
To najgorszy moment! Aby dobrze wyrobić ciasto, trzeba się nieźle natrudzić
Spokojnie można użyć robotów kuchennych.
I nie popsuje to chleba? Wciąż słyszę, że ręczne wyrabianie jest jedyną słuszną opcją.
OK, czyli wyrabiamy...
Tak, masa ma być elastyczna. Po wyrobieniu przekładamy ją do miski i przykrywamy folią, a nie - jak radziła babcia - ściereczką. Pod ściereczką stanie się sucha na wierzchu. Gdy podwoi objętość, przekładamy je do foremki wysmarowanej masłem - najlepiej keksówki. Chwilę czekamy, by znów pięknie wyrosła, wyrównujemy ją mokrą ręką i pach! - ładujemy do pieca rozgrzanego do 240 stopni. Pieczemy 20 minut, później obniżamy temperaturę do 220 i jeszcze 30 minut trzymamy w piekarniku. Gotowe! Po upieczeniu trzeba jak najszybciej wyjąć go z foremki i odstawić na kratkę, żeby nie zamókł od pary. Gorący smakuje wybornie - w wielu wypadkach ten pierwszy, podstawowy chleb rozbudza ochotę, by zostać domowym piekarzem.
Bardzo lubię i często robię, bo moi synowie się nim zajadają, biszkopt z mielonych migdałów. Potrzebna jest blaszka 20x20, cztery jajka, 150 cukru (ewentualnie rozpuszczony miód). Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, możemy dodać gotową mąkę migdałową lub zmielić najdrobniej, jak to możliwe, 250 g migdałów. Całość delikatnie mieszamy - by nie stracić puszystości, blaszkę wykładamy papierem, pieczemy 25-30 min. w 180 stopniach na opcji góra - dół.
Jak "uzdrowić" tradycyjny chleb, by był mniej kaloryczny?
Pieczywo na zakwasie jest zdrowsze niż na drożdżach - gluten jest lepiej przyswajalny i lepiej trawiony, chleb żytni jest zdrowszy niż pszenny. Można zakwaszać różne mąki. Mam znajomą, która prowadzi domową piekarnię i piecze chleby m.in. na zakwasie gryczanym i jaglanym - takie produkty będą dobre dla osób z nietolerancją glutenu.
Tak, nie widzę problemu w jedzeniu białego pieczywa. W mojej piekarni używamy mąk z lokalnych, gospodarskich młynów - tam nie bieli się mąk chemią. Mieliśmy nawet kiedyś w związku z tym skargę - klientka przyszła oburzona, że chleb jest lekko szarawy i ma inny kolor niż ten z hipermarketu.