By

Jeśli kochacie sałatki, ta roślina z całą pewnością jest Wam dobrze znana. Jarmuż w ostatnich latach przeżywa prawdziwy renesans popularności, która dzięki doskonałym właściwościom prozdrowotnym przyświecała mu już od starożytności. Sprawdźcie, dlaczego warto zajadać sałatki z jarmużem – jako pyszny dodatek do obiadu, ale także solo.

Jarmuż – właściwości odżywcze

Jarmuż to odmiana kapusty, którą rozpoznamy przede wszystkim po silnie pomarszczonych liściach. Jego zdrowotny potencjał był wykorzystywany już przez starożytnych, jednak od okresu średniowiecza stopniowo spadał – i tak, na długie lata jarmuż w naszej części Europy pozostał jedynie rośliną dekoracyjną, której nikt ani myślał traktować na talerzu serio. Na całe szczęście, w ostatnich latach jesteśmy coraz bardziej uświadomieni co do cennych cech tej kapusty – jej regularne spożywanie każdemu bez wątpienia wyjdzie na zdrowie.

Jarmuż to przede wszystkim kopalnia soli mineralnych – szczególnie wapnia, potasu, fosforu i magnezu. Znajdziemy w nim także białko oraz witaminy B, E, K, H, PP, karoten oraz – co szczególnie istotne – ogromną dawkę witaminy C. Większą jej ilość znajdziemy tylko w papryce i natce pietruszki. Jarmuż zatem idealnie jest chrupać jesienią i zimą, w okresach zmniejszonej odporności.

Jak go przyrządzać? Rzecz jasna – najlepiej w postaci zdrowych sałatek warzywnych. Warto jednak zaznaczyć, że wyjątkowy smak jarmużu pozwala nam na szerokie pole do kuchennych popisów – doskonale będzie komponował się zarówno z pikantnymi warzywami, jak i w wersji delikatniejszej (np. z dodatkiem truskawek). Dziś proponujemy Wam aromatyczną sałatkę w nieco włoskim stylu, która będzie stanowiła doskonałe uzupełnienie każdego obiadu.

Sałatka z jarmużem i suszonymi pomidorami 

Składniki:

  • 100 g jarmużu
  • 8-10 szt. suszonych pomidorów
  • 30 g pestek słonecznika
  • 30 g parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Jarmuż myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy twardą łodyżkę. Liście tniemy w paski, lub rozrywamy na mniejsze części.
  2. Oliwę mieszamy z octem winnym, doprawiamy solą i pieprzem w ilości zależnej od upodobań. Marynatą nacieramy liście jarmużu, po czym wstawiamy je do lodówki na około 1 godzinę.
  3. Prażymy pestki słonecznika.
  4. Wyjmujemy jarmuż z lodówki, mieszamy liście z pomidorami. Całość posypujemy słonecznikiem i parmezanem. Gotowe!

Pamiętajcie, że po jarmuż najlepiej sięgać zimą – w czasie mrozów jego liście tracą naturalną gorycz, a zyskują delikatny, słodkawy smak.

jarmuż

Oprócz świeżego jarmużu, możesz zdecydować się na różne przetwory z jego zawartością. Kliknij zdjęcie, aby zaopatrzyć się w pyszne, jarmużowe przekąski.