By

Trudno o bardziej typowy produkt śniadaniowy niż jajka. Przyzwyczajeni do jajecznicy lub zwykłego jajka na miękko rzadko odkrywamy ich nowe oblicza, a szkoda – z ich użyciem możemy przygotować pełnowartościowe, zdrowe śniadanie, które jednocześnie nie będzie nudne. Dziś zaproponuję wam 4 pomysły na pyszne, jajeczne śniadanie, a także kilka informacji, na które powinniśmy zwracać uwagę podczas zakupuj jaj.

Czy jajka są zdrowe?

Zapewne każdy z was spotkał się z mitem mówiącym, że jajka podnoszą poziom cholesterolu, dlatego z ich spożywaniem należy być niezmiernie ostrożnym. Nic bardziej mylnego – najnowsze badania wskazują, że o wiele większy wpływ na wzrost złego cholesterolu mają czynniki takie jak brak aktywności fizycznej czy palenie tytoniu. Po jaja zatem sięgajmy śmiało i często (naukowcy wspominają nawet o 5-8 jajkach tygodniowo).

Za spożywaniem jajek przemawia fakt, że są prawdziwą skarbnicą korzystnych dla zdrowia substancji odżywczych. To źródło dobrze przyswajalnego białka, witaminy B12, witamin A, K, D, E oraz minerałów – fosforu, magnezu, cynku, miedzi, wapnia. W jajkach znajdziemy dobroczynne, wielonasycone tłuszcze omega-3 i omega-3 oraz lecytynę, która neutralizuje działanie cholesterolu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać zdrowe śniadania, w których to jajka będą grały pierwsze skrzypce.

Które jajka będą najzdrowsze?

Najzdrowszym wyborem będą jajka w koszulkach lub gotowane na miękko, gdyż zachowują najwięcej właściwości odżywczych. Szacuje się, że jajo gotowane dłużej niż 7 minut trafi aż 50% swoich właściwości odżywczych. Jajka mocno ścięte są także mniej lekkostrawne. Mimo to, jeśli podobnie jak i ja preferujecie jajka w bardziej ściętej postaci, nie musicie się zmuszać do zmieniania upodobań. Warto podawać je ze zdrowymi dodatkami – przede wszystkim warzywami – by wzmóc ich odżywczość.

Klasyfikacja jaj – jak ją rozumieć?

Wszelkie informacje o jajach możemy sprawdzić analizując ich skorupkę. Znajdziemy na niej kod o następującym wzorze:

X-YY-ZZZZZZZZ

Najważniejsza jest informacja X, pod którą zawsze znajduje się cyfra od 0 do 5. Opisuje ona sposób chowu kur. I tak, możemy natrafić na jaja pochodzące od kur chowanych w sposób:

  • 0 – ekologiczny
  • 1  – wolny wybieg
  • 2 – ściółkowy
  • 3 –  klatkowy

„YY” informuje nas o kraju pochodzenia jajka, zaś „ZZZZZZZZ” to weterynaryjny numer, który pozwala nam zidentyfikować producenta. Mówi on o kodzie województwa, powiatu, zakresu działalności firmy oraz kodzie firmy w powiecie.

Klasy jakościowe jaj

Dodatkowo, możemy spotkać się z klasyfikacją jajek ze względu na jakość:

  • Klasa A – świeże jajka, czyli te, które znajdziemy w sklepach.
  • Klasa A-ekstra – to jajka najświeższe, nie starsze niż siedem dni od daty pakowania.
  • Klasa B – jajka drugiej klasy.
  • klasa C – jajka przemysłowe, niesortowane, które absolutnie nie nadają się do sprzedaży detalicznej.

Oraz na wielkość:

  • XL – bardzo duże (73 g i więcej)
  • L – duże (od 63 g do 73 g)
  • M – średnie  (od 53 g do 63 g)
  • S – małe (poniżej 53 g)

Pomysły na zdrowe śniadania z jajkami w roli głównej

Zdrowe śniadanie nr 1: omlet ze szparagami

5031287183_2452e5fccf_b

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Kilka szparagów
  • Przyprawy do smaku: pieprz, sól

Jajka rozbijamy w misce i mieszamy z przyprawami. W tym czasie, posiekany czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy szparagi, które smażymy przez mniej więcej 3 minuty. Po tym czasie, dolewamy jajka i czekamy, aż wszystko zetnie się w całość. Omlet możemy wzbogacić o dowolne dodatki, takie jak na przykład posiekany szczypiorek czy rzodkiewki.

Zdrowe śniadanie nr 2: Jajka w pomidorach

Składniki:

  • 3 średnie pomidory
  • 3 jaja
  • Przyprawy do smaku: bazylia, oregano, pieprz
  • Szczypta parmezanu

Odcinamy górne części pomidorów, następnie wydrążając je od środka. Układamy pomidory w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem i doprawiamy przyprawami. Jajka wbijamy do pomidorów, z wierzchu ponownie przyprawiając i posypując pomidora parmezanem. Jajka w pomidorach pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut. Podajemy ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Zdrowe śniadanie nr 3: omlet po włosku

Omelette_with_butter_and_tomatoes

  • 4 jajka
  • 150 sera mozarella
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • Garść posiekanych liści świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka masła
  • Przyprawy: pieprz, sól

Jaja wbijamy do miski i mieszamy wraz z przyprawami. Następnie, wylewamy je do posmarowanej masłem formy do pieczenia. Na jajku układamy mozarellę pokrojoną w plasterki oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na połowy. Następnie, całość posypujemy listkami bazylii.

Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Po tym czasie, cieszymy się pysznym, sycącym omletem z włoskim akcentem.

Zdrowe śniadanie nr 4: omlet z wędzonym łososiem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50g wędzonego łososia
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki mleka 2%
  • ¼ papryki czerwonej
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • Odrobina posiekanego koperku

Jajka roztrzepujemy z pieprzem, solą i mlekiem. Następnie, wylewamy je na rozgrzane na patelni masło. Gdy jajka zaczną się ścinać, dodajemy pokrojoną paprykę i łososia. Smażymy przez 2-3 minuty, po czym ostrożnie zdejmujemy omlet z patelni. Podajemy ze świeżo posiekanym koperkiem.

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz