Każdy z nas zna je doskonale – latem jagody możemy spotkać praktycznie w każdym lesie i to w ilościach hurtowych. Wcale nie musimy się natrudzić, aby uzbierać pełen koszyk. Ostatnie badania wskazują na to, że poza doskonałym smakiem, jagoda posiada multum właściwości, które są w stanie leczyć nawet ciężkie choroby.
Długo można by wymieniać korzystne dla zdrowia zalety, jakimi cechują się jagody. Właściwości tych owoców znajdą zastosowanie przede wszystkim w poniższych przypadkach:
Świeża, suszona, a może w formie przetworów? Niezależnie od formy, każdy sposób będzie doskonałym pomysłem na to, aby przegryźć odrobinę jagód. Właściwości prozdrowotne owocu będą wciąż aktywne wówczas i wtedy, gdy zdecydujemy się ją ususzyć lub przygotować z niej domowe przetwory. Sięgajmy po nie śmiało w ramach dodatku do zdrowego deseru, naleśników czy po prostu – solo. Pamiętajmy o tym, że świeże jagody nie powinny być przechowywane w lodówce dłużej niż dwa dni.