Data modyfikacji:

Folia aluminiowa – za i przeciw

Autor: Kasia

Zdrowe odżywianie wyklucza smażenie potraw w głębokim tłuszczu. W zamian poleca się gotowanie lub pieczenie. W przypadku drugiej opcji praktycznym rozwiązaniem jest używanie folii aluminiowej. Przedstawiamy plusy i minusy tego wariantu oraz kilka trików na prawidłowe pieczenie.

Bez wątpienia pieczenie w folii nie prowadzi do zmniejszenia wartości odżywczej potrawy. Dzięki niej zachowuje ona swój aromat, jest soczysta oraz pełna witamin i składników mineralnych. Niewątpliwym plusem jest praktyczność tego rozwiązania: to sposób bardzo szybki oraz czysty, gdyż nie wymaga późniejszego mycia patelni lub garnka. Jednak możemy się zastanawiać, czy potrawy przyrządzane w folii aluminiowej są w zupełności zdrowe. Sprawdźmy jej zalety i wady.

W folii możemy piec wszystko - od mięs i ryb, po warzywa. Fot. livestrong.com

Dlaczego warto piec?

Pieczenie w folii aluminiowej m.in. zapobiega tworzeniu się ciężkostrawnej, spieczonej skorupki. Mięso i warzywa zachowują również cenne składniki odżywcze – witaminę C i te z grupy B. Dodatkowo pieczenie w folii nie wymaga dodatku tłuszczu, gdyż potrawa "dochodzi" we własnym sosie. Dania maja naturalny smak, aromat oraz kolor, nie są wysuszone czy przypalone (oczywiście pod warunkiem, że nie ustawimy za wysokiej temperatury lub za długo nie przetrzymamy dania w piekarniku). Dlatego z powodzeniem mogą stanowić element zdrowej, beztłuszczowej diety.

 Co z tym aluminium?

Wiele osób jest przeciwnych pieczeniu w folii. Dlaczego? - Twierdzą one, że aluminium przenika do potraw, powodując groźne choroby. Jednak warto wiedzieć, że o ile przenikanie ma miejsce, o tyle nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. To występujące w przyrodzie zjawisko - liczba cząsteczek przedostających się do potrawy nie jest na tyle wysoka, by zaszkodzić organizmowi osoby spożywającej upieczone w folii aluminiowej składniki.

Powinniśmy przestrzegać kilku zasad, które w pełni zabezpieczą nas przed ryzykiem. Po pierwsze zawsze stosować folię przeznaczoną do kontaktu z żywnością. Zaraz po skorzystaniu wyrzucamy folię, nie przechowujemy w niej jedzenia zbyt długo. Nie musimy popadać w panikę z powodu pieczenia w folii. Warto także wiedzieć, że wszelkie toksyny z organizmu możemy naturalnie wypłukać. W tym celu najlepiej pić w ciągu dnia 2 l wody mineralnej i kilka filiżanek zielonej herbaty.

Jak piec ryby i mięsa w folii aluminiowej?

Podczas pieczenia w folii ryb, mięsa, drobiu, ziemniaków czy warzyw kładziemy je na błyszczącej stronie i zawijamy tak, by matowa strona była na zewnątrz. Matowa strona przepuszcza ciepło, błyszcząca natomiast odbija je, wydłużając tym samym czas przyrządzania naszej potrawy. Rybę możemy przed pieczeniem posmarować masłem, ale pamiętajmy, że potrzebuje ona mniej czasu na pieczenie niż mięso. W przypadku schabu warto pilnować, aby woda nie wyparowała z folii, gdyż mięso będzie wtedy suche i twarde.

Szeroki wybór minipiekarników znajdziesz TUTAJ.

blender

Prezenty dla dbających o siebie

2022-12-11
Lubicie przydatne gadżety? Zobaczcie nasze propozycje użytecznych prezentów, które przydadzą się osobom dbającym o siebie!Jogurtownik SeverinJogurty zrobione sa...
Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie. Przepisy ze zdjęciami

2022-12-08
Święta Bożego Narodzenia to czas odpoczynku, uśmiechu, bliskości, ale także moment wielu kulinarnych popisów. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, po tradycyjnym barszczu i karpiu podaj pyszny deser w postaci dobrego ciasta. Zastanawiasz się, jakie ciasta na Boże Narodzenie upiec tym razem, aby pozytywnie zaskoczyć rodzinę? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi! Przepisy na ciasta będą łatwe i proste w przygotowaniu. Sprawdź nasze pomysły na wigilijne przepisy na bożonarodzeniowe placki.
suplementy dla wegetarian

Jakie suplementy dla wegetarian wybrać?

2022-04-04
Warunkiem każdej diety, także i wegetariańskiej, powinno być to, aby była odpowiednio zbilansowana. Czy suplementy dla wegetarian są w tym pomocne? Sprawdź!
Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

2021-05-12
To, jak wiele znaczy dla mnie mama staram się okazywać nie tylko od święta. Nie zmienia to faktu, że 26 maja jest dniem, który zawsze spędzamy wspólnie, a ja ro...
Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

2020-12-01
Jeśli znajdą się osoby, które nie lubią pierogów, to z całą pewnością można policzyć je na palcach jednej ręki. Tym bardziej, jeśli chodzi o pyszne, świąteczne ...
zdrowe ksiązki kucharskie

Zdrowe książki kucharskie – zobacz nasz ranking

2019-11-26
Zdrowe odżywianie to bardzo modny temat, który przyciąga coraz więcej osób. Jednak jak w prosty i szybki sposób zadbać o codzienne posiłki? Sprawdź