Fit pancakesy to świetna alternatywa dla owsianki. Smaczne i zdrowe śniadanie - sycące na dobry początek dnia. Przygotowaliśmy dla Ciebie superprzepis!
• 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych (ew. otrębami owsianymi lub musli)
• 1 jajko
• 1 i 1/4 szklanki maślanki naturalnej
• brązowy cukier lub zdrowy słodzik (do smaku)
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody
• 1/4 szklanki tłuszczu / masło klarowne (do ciasta)
• szczypta soli
Przygotuj mąkę owsianą: zmiksuj płatki owsiane (super alternatywa dla mąki). Zmiksuj wszystkie składniki -ciasto powinno mieć jak najgęstszą konsystencję. Rozgrzej patelnię i smaż pancakesy na średnim ogniu, obracając z dwóch stron (placek musi być równomiernie usmażony).
Lato zbliża się wielkimi krokami, w związku z tym na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej owoców. Stwórz kolorowe śniadanie, które pozytywnie wpłynie na Twoje samopoczucie przez resztę dnia. W sezonie dodawaj jak najwięcej świeżych owoców, np. truskawki, kiwi, banana. Możesz też usmażyć jabłka z cynamonem (zamiast tłuszczu użyj minimalnej ilości wody). Jeśli wolisz, to możesz je zmiksować do konsystencji musu. Dla podkreślenia smaku upraż orzechy lub słonecznik. Pancakesy posypane żurawiną, malinami podkreślą smak i wzbogacą Twój talerz.
Smacznego!