Obok dużej zawartości witaminy C jabłka mają także niezwykłą moc upiększającą i odchudzającą. Dostarczają niewiele kalorii, choć trzeba uważać na ich dosyć dużą zawartość cukru. Na szczęście tę naturalną słodycz możemy wykorzystać do przygotowania deserów, dzięki czemu nie będziemy musieli ich dodatkowo dosładzać.
Jabłko ścieramy na najdrobniejszych oczkach. Ser rozdrabniamy, dodajemy do niego jogurt i mus jabłkowy. Całość mieszamy i posypujemy obficie cynamonem.
Wszystkie składniki (oprócz jabłka) umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia składników.
Ciasto powinno mieć rzadką konsystencję. Jabłko obieramy i kroimy w półksiężyce. Ciasto przelewamy do żaroodpornego naczynia i na wierzchu układamy jabłka. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 25 minut.
Jabłka obieramy, drążymy i kroimy w niedużą kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło z 0,5-1 łyżeczką cynamonu. Do roztopionego masła wrzucamy jabłka i mieszamy. Trzymamy na ogniu do miękkości jabłek od czasu do czasu mieszając. Do szklanki lub pucharka kruszymy ciasteczka, na nie nakładamy kilka łyżek jabłek i wlewamy jogurt. Całość posypujemy ciasteczkami, na samą górę układamy resztę jabłek. Jemy, gdy jabłka są wciąż ciepłe!
Cynamon znajdziesz TUTAJ.