Sami wiemy, jak trudno zrezygnować z cukru. W starciu ze słodkim smakiem sacharozy nie pomaga nawet wiedza o konsekwencjach spożywania białych kryształków. Na co dzień staramy się znaleźć zamiennik, który zaspokoi nasz głód na słodycz. Teoretycznie nie jest to trudne - wystarczy spojrzeć na listę substancji słodzących, które znajdziemy na sklepowych półkach. Najczęściej wymieniane stewia i ksylitol mają obecnie dość mocnego konkurenta. Jest nim erytrol. Co to takiego?
Erytrol (in. erytrytol) to substancja należąca do grupy polioli (alkoholi polihydroksylowych). W Europie został dopuszczony do użytku w 2006 roku. W dodatku badania pokazują, że może mieć nawet lepszy wpływ na zdrowie od przyjętego u nas ksylitolu. Erytrol naturalnie występuje np. w owocach (melonach, gruszkach, winogronach). Uzyskuje się go w procesie fermentacji. Wyglądem i smakiem przypomina biały cukier (jest mniej słodki), jednakże wyróżniają go zdrowotne właściwości. Może być stosowany przez diabetyków i osoby nietolerujące fruktozy. Dodatkowo erytrytol dodawany jest często do innych słodzików (np. z aspartamem) – aby polepszyć ich smak i właściwości.
Erytrol nie jest rozkładany w naszym organizmie, dlatego wydalamy go wraz z moczem, w niezmienionej formie. Dzięki temu mamy gwarancję, że nie nabawimy się np. rozwolnienia czy wzdęć. A takie problemy mogą mieć miejsce w przypadku stosowania niektórych substancji słodzących (m.in. przedawkowania ksylitolu).
Jego niewątpliwym atutem jest to, że nie ma wpływu na wzrostu glukozy we krwi, a co za tym idzie – na poziom insuliny. Indeks glikemiczny substancji wynosi 0.
Niska zawartość kaloryczna (1 g erytrolu = 0,2-0,4 kcal) czyni z niego bezpieczny dodatek do dań dla osób na diecie odchudzającej czy stosujących specjalne zalecenia żywieniowe. Erytrytol dzięki swoim właściwościom chroni nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych, a także przed starzeniem się. Istotna jest także jego zdolność do przeciwdziałania próchnicy, wynikającej z zatrzymywania procesu fermentacji cukrów w jamie ustnej.
Wspomnieliśmy już, że erytrytol można stosować jako zamiennik tradycyjnego cukru. Ale nie tylko! Jest to substancja, która równie dobrze sprawdza się jako wzmacniacz aromatu, dodatek zapobiegający zmianom smaku i konsystencji produktów spożywczych. Zastępuje także glicerynę w przemyśle kosmetycznym (konserwuje, zabezpieczając przez zepsuciem).
Warto zaopatrzyć się w erytrytol – bez wątpienia może zostać stałą pozycją na twojej liście zakupów.