Mleko sojowe, podobnie jak inne tego typu napoje, cieszy się rosnącą popularnością. Nie dotyczy to wyłącznie osób przechodzących na diety bezmięsne. To smaczna i kusząca opcja dla alergików, którzy nie tolerują laktozy, a także całkiem atrakcyjny wariant dla wszystkich miłośników eksperymentów kulinarnych, stale poszukujących ciekawych smaków.
Oczywiście, bez problemu znajdziesz gotowe mleko sojowe w niemalże każdym sklepie stacjonarnym, nie wspominając o szerokim wachlarzu smaków i kompozycji dostępnych w sklepach internetowych. Tylko przygotowując napój samodzielnie, masz pełną kontrolę nad jego recepturą.
Pozostałe przepisy z serii znajdziesz TUTAJ.
Nasiona zalewamy bardzo zimną wodą i odstawiamy je do namoczenia na min. 12 godzin. Po ich upływie odlewamy wodę i bardzo dokładnie płuczemy ziarna. Następnie dzielimy je na dwie partie i każdą z nich mielimy z 2 szklankami wody - najlepszy do tego będzie blender kielichowy.
W osobnym garnku gotujemy 2 l wody: gdy zacznie wrzeć, dolewamy masę sojową z obu przemiałów. Zmniejszamy płomień pod garnkiem. Gotujemy ostrożnie przez ok. 5-10 minut, uważając, żeby piana nie wykipiała. Odstawiamy do "uspokojenia" (piana musi opaść) i ponownie zagotowujemy.
Mleko odcedzamy na sicie wyłożonym gęstą gazą. Ze zgromadzonej na niej papki dokładnie odciskamy pozostały płyn. Mleko można dosłodzić do smaku.
Gotowy napój przelewamy do szklanego naczynia i przechowujemy w lodówce od 3-7 dni.
WSKAZÓWKA: nie wyrzucaj zawartości sita. Tzw. okra świetnie nadaje się jako baza do ciast, wegańskich kremów i serów.