Data modyfikacji:

Domowe mleko roślinne: cz. 3 - mleko sojowe

Autor: Paulina

Mleko sojowe to najpopularniejszy i najlepiej kojarzony z dietą bezmięsną napój roślinny. Zawiera wiele cennych składników, które matka natura dała nam w postaci wypełnionych ziarenkami strączków. Od dziś możesz tanim kosztem przygotować pożywny napój w zaciszu własnej kuchni. Szykuj butelki, bo będziesz miała co przelewać.

Mleko sojowe, podobnie jak inne tego typu napoje, cieszy się rosnącą popularnością. Nie dotyczy to wyłącznie osób przechodzących na diety bezmięsne. To smaczna i kusząca opcja dla alergików, którzy nie tolerują laktozy, a także całkiem atrakcyjny wariant dla wszystkich miłośników eksperymentów kulinarnych, stale poszukujących ciekawych smaków.

Oczywiście, bez problemu znajdziesz gotowe mleko sojowe w niemalże każdym sklepie stacjonarnym, nie wspominając o szerokim wachlarzu smaków i kompozycji dostępnych w sklepach internetowych. Tylko przygotowując napój samodzielnie, masz pełną kontrolę nad jego recepturą.

Pozostałe przepisy z serii znajdziesz TUTAJ.

Domowe mleko sojowe: przepis podstawowy

Składniki:

  • 400 g ziaren soi
  • ok. 3 l wody + woda do moczenia
  • słodzik lub miód (opcjonalnie)
  • Nasiona zalewamy bardzo zimną wodą i odstawiamy je do namoczenia na min. 12 godzin. Po ich upływie odlewamy wodę i bardzo dokładnie płuczemy ziarna. Następnie dzielimy je na dwie partie i każdą z nich mielimy z 2 szklankami wody - najlepszy do tego będzie blender kielichowy.

    W osobnym garnku gotujemy 2 l wody: gdy zacznie wrzeć, dolewamy masę sojową z obu przemiałów. Zmniejszamy płomień pod garnkiem. Gotujemy ostrożnie przez ok. 5-10 minut, uważając, żeby piana nie wykipiała. Odstawiamy do "uspokojenia" (piana musi opaść) i ponownie zagotowujemy.

    Powstałą masę sojową należy po zagotowaniu odcedzić. Pozostałość na sicie to okra. Fot. zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com

    Mleko odcedzamy na sicie wyłożonym gęstą gazą. Ze zgromadzonej na niej papki dokładnie odciskamy pozostały płyn. Mleko można dosłodzić do smaku.

    Gotowy napój przelewamy do szklanego naczynia i przechowujemy w lodówce od 3-7 dni.

    WSKAZÓWKA: nie wyrzucaj zawartości sita. Tzw. okra świetnie nadaje się jako baza do ciast, wegańskich kremów i serów.

    blender

    Prezenty dla dbających o siebie

    2022-12-11
    Lubicie przydatne gadżety? Zobaczcie nasze propozycje użytecznych prezentów, które przydadzą się osobom dbającym o siebie!Jogurtownik SeverinJogurty zrobione sa...
    Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

    Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie. Przepisy ze zdjęciami

    2022-12-08
    Święta Bożego Narodzenia to czas odpoczynku, uśmiechu, bliskości, ale także moment wielu kulinarnych popisów. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, po tradycyjnym barszczu i karpiu podaj pyszny deser w postaci dobrego ciasta. Zastanawiasz się, jakie ciasta na Boże Narodzenie upiec tym razem, aby pozytywnie zaskoczyć rodzinę? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi! Przepisy na ciasta będą łatwe i proste w przygotowaniu. Sprawdź nasze pomysły na wigilijne przepisy na bożonarodzeniowe placki.
    suplementy dla wegetarian

    Jakie suplementy dla wegetarian wybrać?

    2022-04-04
    Warunkiem każdej diety, także i wegetariańskiej, powinno być to, aby była odpowiednio zbilansowana. Czy suplementy dla wegetarian są w tym pomocne? Sprawdź!
    Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

    Prezenty na Dzień Matki: 9 pomysłów

    2021-05-12
    To, jak wiele znaczy dla mnie mama staram się okazywać nie tylko od święta. Nie zmienia to faktu, że 26 maja jest dniem, który zawsze spędzamy wspólnie, a ja ro...
    Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

    Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

    2020-12-01
    Jeśli znajdą się osoby, które nie lubią pierogów, to z całą pewnością można policzyć je na palcach jednej ręki. Tym bardziej, jeśli chodzi o pyszne, świąteczne ...
    zdrowe ksiązki kucharskie

    Zdrowe książki kucharskie – zobacz nasz ranking

    2019-11-26
    Zdrowe odżywianie to bardzo modny temat, który przyciąga coraz więcej osób. Jednak jak w prosty i szybki sposób zadbać o codzienne posiłki? Sprawdź