Pokutujące od dawna przeświadczenie, że spożywanie jajek szkodzi nie jest prawdą. Jeśli nie jemy ich w nadmiarze, przyniosą naszemu zdrowiu tylko pozytywne korzyści. Są kopalnią cennych dla organizmu składników odżywczych, takich jak witamina D, E i K, kwas foliowy, a także selen, cynk czy fosfor.
Jedzenie jajek sprzyja układowi krwionośnemu, dzięki podniesieniu poziomu tzw. dobrego cholesterolu. Jest to rezultatem dużej ilości zdrowych kwasów tłuszczowych – zatem, jedząc jajka regularnie, zmniejszamy ryzyko powstania m.in. wielu groźnych chorób serca.
Dania z jajek to doskonały sposób na ekspresowy, a zarazem wartościowy posiłek, po którym długo będziemy czuć się syci. Jest to spowodowane dużą ilością białka, które wymaga od układu pokarmowego dłuższego czasu trawienia. Spożywanie jajek wskazane jest zwłaszcza rano - takie śniadanie zapewni naszemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych na długi czas.
Jedno jajo ma około 81 kcal – to bardzo niewiele! Jeśli nie będziemy łączyć jajek z kalorycznymi dodatkami, np. z majonezem, możemy śmiało zajadać je bez obaw o pogorszenie sylwetki.
Cholina zawarta w jajkach wyjątkowo korzystnie wpływa na układ nerwowy, w tym mózg, co wspomaga procesy myślowe.
Jajka możemy przyrządzać na tysiące sposobów! Poza standardowymi formami – sadzoną, gotowaną czy w jajecznicy, możemy wykorzystać je w przygotowywaniu sałatek, past, a nawet dodawać do zup.