By

Kosztem popularnych roślin sałatowych takich jak roszponka czy rukola często zapominamy o tych najzdrowszych, choć niepozornych – doskonałym przykładem jest cykoria. To sezonowe warzywo, które warto kupować w listopadzie przyniesie nam mnóstwo korzyści zdrowotnych, a dodatkowo nie wyrządzi szkód smukłej linii.

Czym właściwie jest cykoria?

Wbrew pozorom, cykoria to wcale nie nowy kulinarny „wynalazek” – jej cenne właściwości wykorzystywano już w starożytności. Ma wiele rodzajów, jednak najpopularniejsze typy cykorii to korzeniowa, korzeniowa biała i sałatowa. Dwie pierwsze bywają składnikiem wyrafinowanych kaw, zaś ostatnia to doskonałe uzupełnienie sałatek czy zup, ale i zdrowa przekąska w formie surowej.

Cykoria – właściwości odżywcze wyjątkowej sałaty

Niepozorne warzywo skrywa w sobie prawdziwy alfabet witamin – w tym witaminy A, C, E, K, B1 i B2. W cykorii znajdziemy również całe mnóstwo dobroczynnych minerałów, między innymi fosfor, magnez, selen, wapń, potas i żelazo.

Cykoria – sałata jesienno-zimowa

Chcąc kupić cykorię najlepszej jakości, powinniśmy poszukiwać jej w okresie od listopada do wczesnej wiosny. Podczas zakupu zwracajmy uwagę na liście cykorii – sałata ta powinna być pozbawiona przebarwień i mieć twardą główkę – w odmiennym przypadku możemy podejrzewać, że jest po prostu nieświeża. Przechowywana w chłodnych warunkach cykoria zachowa świeżość przez 4-5 dni.

cykorie

Dobroczynna cykoria – właściwości prozdrowotne

Istnieje cała lista powodów, które powinny nas zachęcić do spożywania cykorii. Właściwości tej sałaty pozwolą nam na uregulowanie ciśnienia krwi, poprawę pracy nerek i wątroby oraz na obniżenie cholesterolu. Również kobiety w okresie laktacji śmiało powinny sięgać po cykorię – sałata ta wzmaga bowiem aktywność gruczołów mlekowych.

Istotną zaletą cykorii jest jej lekkostrawność oraz wspomaganie pracy układu trawiennego – dowiedziono, że pozytywnie wpływa ona na perystaltykę jelit.

Cykoria – sałata dobra dla urody

Jeśli chcemy zachować piękną i młodą cerę to kolejny pretekst, dla którego na naszych stołach powinna gościć cykoria. Właściwości tej sałaty zapobiegają starzeniu się skóry i powstawaniu przebarwień. Cykoria polecana jest szczególnie osobom borykającym się z trądzikiem – minerały w niej zawarte skutecznie regulują pracę gruczołów łojowych.

Jesienna sałata doskonale wpływa także na kondycję włosów i paznokci, wspomagając ich siłę i wzrost.

Cykoria idealna na diecie

Jeśli dbasz o linię i szczególnie uważasz na to, co trafia na twoim talerzu, cykoria stanie się twoim sprzymierzeńcem – 100 gram tej sałaty to tylko 21 kalorii! Należy dodać, że jest niesamowicie pyszna bez względu na to, jak ją przyrządzamy – tym bardziej dobrze, że możemy jeść ją bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo, cykoria cechuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=15).

zestaw do sałatek

WMF Zestaw do sałatek: miska+sztućce – 189,90 zł

Sałata sposobem na odporność?

Wśród innych sałat cykoria wyróżnia się wysoką zawartością inuliny – substancji, która wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. To olejny argument, dla którego warto chrupać cykorię jesienią i zimą.

Cykoria nie dla kobiet w ciąży

Istnieją przeciwwskazania do spożywania sałaty, jaką jest cykoria – właściwości tego warzywa spożywanego w nadmiarze mogą poważnie szkodzić kobietom ciężarnym, powodując nawet poronienie. Z jej spożywania powinny zrezygnować także osoby alergicznie reagujące na witaminę C.

Jak przyrządzać cykorię?

Zwieńczeniem całej listy zalet wyjątkowej sałaty jest uniwersalność cykorii – właściwości tego warzywa pozwalają na przygotowywanie jej na rozmaite sposoby. Najpopularniejszym jest rzecz jasna sałatka (w takiej formie cykoria będzie najzdrowsza). Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do zup, możemy przyrządzać ją również w parowarze czy w piekarniku – nawet po obróbce termicznej sałata ta nie straci swoich cennych własności. Jej liście doskonale nadają się do faszerowania.

Dobierz odpowiednie przyprawy

Cykoria ma kilka swoich „zaprzyjaźnionych” przypraw i dodatków, które doskonale pobijają jej smak. Chcąc wydobyć z cykorii maksimum kulinarnego dobra przyprawiajmy ją granulowanym czosnkiem i tymiankiem. Dobrze jest podawać ją w towarzystwie serów, cebuli czy jabłek.

miska

Guzzini komplet do sałatek mirage – 157,50 zł

Prosta sałatka z cykorią – mój przepis

Czas na błyskawiczny przepis na pyszną, zdrową sałatkę z cykorii. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs czy ryb, ale i w wersji „solo” – jako fit przekąska. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

Składniki:

  • 2 białe cykorie
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka listków kolendry

Sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cykorię pozbawiamy główek, następnie rozdzielamy listki i drobno siekamy.
  2. Kroimy w drobną kostkę pozostałe warzywa – ogórek, pomidora i obraną cebulę.
  3. Mieszamy cykorię i resztę warzyw.
  4. Przygotowujemy błyskawiczny sos – oliwę łączymy z octem i przyprawami (do smaku). Polewamy naszą sałatkę.
  5. Na wierzch dodajemy świeżo siekany szczypiorek i listki kolendry. Gotowe!
 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz