By

Podczas letnich upałów ostatnią potrawą, na jaką mamy ochotę są gorące zupy. Znacie to? Na szczęście, ktoś sprytny wymyślił chłodniki – idealna alternatywę dla zup latem. Dziś przedstawię wam mój ulubiony przepis na tradycyjny chłodnik litewski. Jest pyszny, zdrowy i cudownie orzeźwia, gdy za oknem skwar.

Dlaczego warto jeść botwinę?

Zanim jednak podzielę się z wami przepisem na chłodnik z botwiny, chciałabym zwrócić uwagę na jej wciąż niedoceniane właściwości. Często traktujemy ją jako niepotrzebną część buraka, tymczasem – to prawdziwa bomba zdrowotna.

  • Botwina zawiera duże ilości witaminy A i C;
  • Jest bogata w żelazo;
  • Działa przeciwbakteryjnie – pomaga w zwalczaniu infekcji;
  • Jest lekkostrawna i orzeźwiająca;
  • Odkwasza organizm i wspomaga eliminację toksyn;
  • Pobudza apetyt i koi nerwy;
  • Pozytywnie działa na wygląd cery i włosów.

Mam nadzieję, że te argumenty zachęcą was do częstszego sięgania po botwinę. :)

Chłodnik litewski – składniki

Aby przygotować chłodnik z botwiny, będziemy potrzebowali:

  • 2 pęki młodej botwiny
  • 2 gruntowe ogórki
  • 3-4 młode buraki
  • Pęk kopru i szczypiorku
  • 1 Szklankę zsiadłego mleka
  • 1 litr kefiru
  • 2 jaja
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie chłodnika z botwiny

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy w zimnej wodzie.
  2. Obieramy buraki, a następnie trzemy je na grubej tarce. Liście buraczków drobno kroimy – to właśnie one będą jednym z „gwoździ programu” naszego chłodnika litewskiego. Wkładamy wszystko do rondelka, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem mniej więcej 10 minut.
  3. Gotujemy, aż buraki i botwina zmiękną (uwaga – nie mogą się rozgotować). Gdy osiągną idealną miękkość, odstawiamy je, aż całkowicie wystygną.
  4. Do zimnych buraków dodajemy resztę pokrojonych warzyw, kefir i mleko, a także przyprawy do smaku.
  5. Nasz chłodnik z botwiny odstawiamy do lodówki na około dwie godziny.
  6. Po upływie zaleconego czasu, możemy zajadać się orzeźwiającą przekąską. Chłodnik podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w ćwiartki. Smacznego!

 

Dajcie znać, jak przepis sprawdził się u was :)

 

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz