By

Wśród wiosennych warzyw, młoda cebulka bezsprzecznie przoduje, jeżeli chodzi o wszechstronność stosowania w kuchni. Lubimy ją również za to, że jest wyjątkowo prosta w uprawie, dzięki czemu każdy z nas może hodować ją na własnym balkonie. Swoją uniwersalność zawdzięcza przede wszystkim delikatnemu smakowi, który dziś proponujemy Wam wkomponować w skład pysznej, wiosennej sałatki.

Dlaczego warto sięgać po cebulę dymkę?

Tych, którzy w dzieciństwie mniej lub bardziej przymuszani byli do picia cebulowego syropu podczas choroby nie trzeba przekonywać, że to warzywo to prawdziwa skarbnica zdrowia. Znajdziemy w niej duże ilości witamin C, E, A i E a także wapnia, fosforu, potasu, żelaza i siarki. Udowodniono, że cebula posiada właściwości bakteriobójcze oraz wzmacniające naturalną odporność organizmu. Dodatkowo, doskonale wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.

i-tesco-polska-cebula-dymka

Szybka sałatka z cebulą dymką i pomidorami – przepis

Składniki:

  • 2 szt. cebuli dymki
  • 4 pomidory
  • ½ pęczka koperku

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • Szczypta soli, pieprzu i bazylii

Przygotowanie:

  1. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę.
  2. Siekamy cebulę i koperek, po czym mieszamy z pokrojonymi pomidorami.
  3. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z octem i przyprawami w ilości ulubionej.
  4. Polewamy sosem warzywa i dokładnie mieszamy. Gotowe!

Ci z Was, którzy mogą pozwolić sobie na odrobinę kalorycznego szaleństwa, mogą dodać do sałatki odrobinę sera feta 🙂


 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz