Tę prawdę zna chyba każdy z nas - spożywanie buraków jest korzystne dla zdrowia układu krwionośnego dzięki temu, że są bogatym źródłem żelaza. Skutecznie zapobiegają anemii, zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, a nawet pomagają w leczeniu białaczki. Są doskonałe dla osób walczących z nadciśnieniem, dzięki wysokiej zawartości dobroczynnych azotanów.
Naturalne i legalne substancje zawarte w burakach, czyli betalainy zmniejszają stany zapalne w organizmie, zmniejszają stres i zwalczają wolne rodniki. Antocyjany z kolei przyczyniają się do zwiększenia wydolności organizmu. Oznacza to, że sięgając po buraki regularnie zwiększymy efektywność swoich treningów.
Także i panie spodziewające się dziecka powinny zaprzyjaźnić się z burakiem. Zawiera on duże ilości kwasu foliowego odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój płodu i usuwanie homocysteiny z krwi (jej nadmiar może prowadzić do groźnych chorób serca).
Buraki pozwalają na niwelowanie wolnych rodników z organizmu, a tym samym – zmniejszenie ryzyka powstawania nowotworów. Szczególnie dobre efekty zauważono u osób chorych na nowotwory pęcherza i przewodu pokarmowego. Są zalecane również pacjentom podczas chemioterapii, aby zwalczyć często jej towarzyszącą niedokrwistość.
Po buraki nie powinni sięgać diabetycy – choć są niskokaloryczne (33 kcal w 100 g), posiadają wysoki indeks glikemiczny (64).
Najlepszym sposobem spożywania buraków będzie przyrządzanie z nich zupy lub soku. Cenne substancje zawarte w warzywie łatwo rozpuszczają się w wodzie, dlatego nie warto rezygnować z tego, co zostanie po ugotowaniu buraka. Śmiało możemy również przygotowywać buraki pieczone (możemy przyrządzić z nich np. zdrowe frytki).