By

Dopóki go nie spróbowałam, nie wierzyłam, że to może się udać! Ciasto czekoladowe bez grama mąki i cukru – nie brzmi to zbyt dobrze, prawda? A jednak! Jeżeli lubicie brownie, koniecznie wypróbujcie brownie z czerwonej fasoli. Jest obłędne, mocno czekoladowe i…zdrowe – można zjeść o jeden kawałek za dużo! 😉 

Na tym jednak lista zalet brownie z fasoli się nie kończy – musicie też wiedzieć, że ciasto jest banalne w przygotowaniu. Z przepisem z łatwością poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

Brownie z fasoli – przepis

  • 1 puszka czerwonej fasoli (może być biała lub czarna)
  • dwa dojrzałe banany
  • 100 g orzechów włoskich
  • pięć łyżek miodu
  • 70 g kakao
  • 100 ml oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
  • garść rodzynek
  • 4 jaja
  • cukier puder do posypania

Polewa

  • 2-3 łyżki mleka
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Fasolę płuczemy i blendujemy razem z innymi składnikami (oprócz orzechów!) na gładką, jednolita masę. Dorzucamy posiekane orzechy, wylewamy na keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na około 50 minut do piekarnika (grzanie góra-dół). Gdy ciasto wystygnie, robimy polewę, rozpuszczając w rondlu tabliczkę gorzkiej czekolady z niewielką ilością mleka. Gotowe! Smacznego!


 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
wpDiscuz